Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige gör försvarsutredning - nämner inte Nato

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 13:04.
Natos flagga.
Bild: S. Sabawoon / EPA

Den svenska regeringen kommer att tillsätta en utredning om internationellt försvarssamarbete. Uppgifterna har läckt från de pågående förhandlingarna om det svenska försvaret till Sveriges Radio Ekot.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har under den senaste veckan suttit i intensiva blocköverskridande förhandlingar med Alliansens partier, som företräder de borgerliga inom oppositionen.

Allianspartierna har tidigare krävt en utredning av Natomedlemskap, men Nato nämns inte i den utredning som regeringen tillsätter, enligt vad Ekot erfar.

I de pågående förhandlingarna ska partierna hitta en kompromiss om försvarsanslagen för det svenska försvaret för de kommande fem åren. Alla parter är beredda att höja anslagen, men skillnaderna mellan partiernas bud är stor.

Regeringen har erbjudit ett tillskott på ungefär 650 miljoner euro medan Folkpartiet, som har krävt den största höjningen, har föreslagit ungefär 1,8 miljarder. På måndag lämnade Folkpartiet försvarsförhandlingarna i protest mot att regeringen inte ens "tillnärmelsevis" är beredd att diskutera oppositionens föreslagna nivå.

Förhandlingarna fortsätter mellan regeringen och de övriga Allianspartierna. Enligt Ekot diskuteras Nato-frågan alltjämt men pengarna är knäckfrågan.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför förhandlingarna, eftersom de inte är en del av decemberöverenskommelsen om blocköverskidande samarbete.

Minoritetsregeringen har i överenskommelsen med Alliansen listat några områden, bland dem försvaret, där man vill hitta kompromisser för att lyckas driva igenom besluten i riksdagen.