Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1978

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Israeliska Izhar Cohen & Alpha Beta vann Eurovisionen år 1978.
Bildtext Israeliska Izhar Cohen & Alpha Beta vann Eurovisionen år 1978.
Bild: EBU

Björn Skifs glömde orden, Danmark återvände till tävlingen och Baccara var förhandsfavoriter.

Den 23:e Eurovisionen arrangerades i Paris eftersom Frankrike segrat året innan. Danmark återvände till tävlingen efter en paus på tolv år. För första gången hade sångtävlingen två programledare, Denise Fabre och Léon Zitrone. Zitrone var dessutom den första manliga programledaren sedan den allra första showen år 1956.

Eftersom videovykorten orsakat dålig stämning året innan så bestämde man sig för att inte ha några alls i år. I stället fick publiken i hemmasofforna följa med hur artisterna tog sig från greenroom in på scenen. Både Norges och Sveriges artister bestämde sig för att skoja till det och Jahn Teigen gick in i en vägg medan Björn Skifs gick genom fel dörr.

Björn Skifs glömde dessutom bort orden i den första versen och drog till med ord som ändå lät som svenska. Det sägs att orsaken till missen berodde på att svensken hade planerat att göra en kupp och sjunga på engelska trots att det inte var tillåtet. När han sedan i misstag började sjunga på svenska blev han så förvånad att han glömde orden. Det blir alltid värre framåt natten slutade på fjortonde plats.

Finland representerades av Seija Simola och Anna rakkaudelle tilaisuus som slutade på delad artonde plats. Norge kom sist med noll poäng, den första nollan i tävlingen på sju år.

Luxemburg representerades av en av den tidens mest kända kvinnliga duon, Baccara. Efter succélåtar som Yes sir, I can boogie och Sorry, I’m a lady var de spanska sångarna förhandsfavoriter inför tävlingen. Kanske Parlez-vous Français? liknade för mycket deras tidigare låtarna, för Luxemburg kom på en sjunde plats. Baccaras framförande var ändå kvällens mest professionella med danskoreografi och säkerhet i sången.

Israel tog sin första vinst med låten A-Ba-Ni-Bi framförd av Izhar Cohen och Alpha Beta. Enligt historikern John Kennedy O’Connor hade Eurovisionen visats i många länder i Mellanöstern och då Israel uppträdde höll man i dessa länder en reklampaus. Då det började se ut som att Israel skulle vinna tävlingen avbröt man helt enkelt sändningen.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.