Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre kvinnor bland de hundra rikaste

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:02.

Av de hundra rikaste människorna i Ukraina är tre kvinnor, två av dem är ogifta och har inga barn, den tredje är gift med en miljonär och har ett barn med honom.

Hon är för övrigt den enda hustrun som finns med på listan även om man får förmoda att många tiotal av de andra rika männens hustrur också är välbeställda. Men de äger kanske inget utan lever på fickpengar, vad vet jag.

Listan jag har läst publicerades i aprilnumret av den ukrainska upplagan av tidningen Forbes. Jag läste den lite halvslarvigt på flyget från Kiev till Charkiv och fäste mig vid detaljer som att nästan alla stormrika män är gifta och har barn. En sades vara ungkarl men har fyra barn, han är bara 52 år så han hinner få många barn till, tänkte jag lite syrligt.

Kalle Anka vet förresten besked, Alexander har tur - tolv av de hundra rikaste ukrainarna heter nämligen Aleksandr i förnamn. Fast under de senaste åren har turen inte varit med miljardärerna och miljonärerna, deras sammanlagda förmögenhet har nämligen minskat med mera än hälften.

År 2011 var de goda för 56 miljarder dollar, i år futtiga 27 miljarder. Nåväl, nog äter de sig mätta varje dag och kan till och med åka på semester då och då om de vill.

Det är klart att kriget också drabbar de rika, även om de inte hamnar på bar backe. Ta till exempel Ukrainas rikaste man Rinat Ahmetov, som ägde gruvor, metallindustri och ett fotbollslag i det krigsdrabbade Donetskområdet. Hans förmögenhet har minskat från 12,5 miljarder i fjol till 6,9 i år. Och dessutom har han förlorat sitt hem.

Ahmetov sägs tidigare ha åkt hem till Donetsk, även om hans lag spelade en sen match någon annanstans. Nu kan han inte längre åka dit utan bor i huvudstaden Kiev. Jag vet inte om han gråter sig till sömns ibland, han har nämligen inte gett intervjuer sedan förra sommaren, men man kan anta att han inte är helt glad hela tiden.

Fast kanske han tänker som en man jag känner i Moskva. Under finanskrisen 2008 sa han att det är klart att det känns illa att förlora pengar, men trots det är det inte så stor skillnad om man har nio miljoner eller sex miljoner.

Här på mitt hotell i Chakriv kan jag bara konstatera att jag spelar i en helt annan liga, jag retar mig nämligen just nu på att den rara taxichauffören som körde mig hit från flygplatsen inte hade något kvitto att ge mig, dit rök tvåhundrafemtio hryvnia, alltså tio euro som jag nu inte kan redovisa i reseräkningen.

Men kanske var det värt förlusten, chauffören berättade nämligen så rart om hur hans dotter Lenka en gång köpte en hundvalp på torget. Hon gav hundvalpen till sin pappa och de döpte den till Diana. Den gjorde mitt liv rikare, sa chauffören.

Allt är relativt.

Möten och människor