Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Herrgård på landet kostar som etta i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 15.04.2015 15:25.
Objekt till salu.
Bildtext Slott eller koja? För en halv miljon euro får man antingen en nybyggd etta på 38,5 kvadratmeter i centrala Helsingfors eller en herrgård på 640 kvadratmeter från 1920 i Pälkäne.
Bild: Bulevardin Kotimeklarit/Merita Laitinen

Över en halv miljon får man betala för en av landets dyraste ettor som är till salu i Helsingfors just nu. Vi jämför vad man kan få för samma pris i övriga delar av landet.

I Helsingin Arietta, som byggs strax intill järnvägen nära Tölöviken, Musikhuset och Centrumbiblioteket torde kvadratmeterpriset vara bland det högsta i landet. Kvadratmeterpriset på en av ettorna i är 14 181 euro. Sex av de femton lägenheter i huset är redan sålda. Den dyraste enrummaren i huset har det skuldfria försäljningspriset 546 000 euro.

Försäljningschef Mirja Hautamäki på Lemminkäinen berättar att det inte har varit något större problem med efterfrågan på bostäder i Helsingin Arietta eller någon av de intilliggande Helsingin Alvar och Helsingin Aalto.

hus
Bild: Bulevardin kotimeklarit

- Det är mycket fina lägenheter, men det är främst läget man betalar för. Läget är exceptionellt - i Helsingfors absoluta stadskärna. Bostäderna har vacker utsikt mot Tölöviken, Riksdagshuset och Musikhuset, säger Hautamäki.

Enligt Hautamäki är de potentiella köparna till en en etta för en halv miljon helt "vanliga människor".

- Kanske en förälder som köper bostaden till sitt studerande barn eller någon som vill ha bostaden som arbetsbostad.

etta i centrala helsingfors
Bild: Bulevardin kotimeklarit/ Mikael Pettersson

Herrgård för samma pris

Yle Huvudstadsregionen tittar på vad man kan få för samma summa eller en mindre summa pengar i andra delar av landet. Man kan till exempel köpa en herrgård på 640 kvadratmeter i Pälkäne en bit utanför Tammerfors. Huset har tolv rum och en 3,5 hektar stor gård.

Objekt till salu.
Bildtext Ett hus med 12 rum och en trädgård på 3,5 hektar kan bli ditt för under en halv miljon.
Bild: YLE

I Kronoby kan man köpa inte bara ett, utan två hus invid åstanden för det begärda priset 495 000 euro. Huset på 205 kvadratmeter har fem sovrum och i det tillhörande kvarnhuset finns en ateljé.

objekt till salu i kronoby
Bildtext Två hus till salu för 495 000 euro i Kronoby
Bild: Kiinteistömaailma

Eller så har man råd med ett trähus på 159 kvadratmeter i Gamla stan i Ekenäs. 476 000 euro är det skuldfria priset för huset.

objekt till salu i Ekenäs
Bildtext En femrummare för det skuldfria priset 476 000 euro är till i Gamla stan i Ekenäs
Bild: Aktia Kiinteistönvälitys

- Det är ju helt tokigt! Förr sålde man ett stort hus i Grankulla och flyttade in till centrum för att bo flott. Det gör man inte längre. Samma händer utomlands - i stadskärnan kostar det skjortan. Man kan ju fråga sig om det är vettigt att betala en halv miljon för 35 kvadratmeter? Är det ändamålsenligt för någon över huvudtaget? säger Heidi Malmström på Esbo och Grankullas Kiinteistömaailma.

Skillnaderna i kvadratmeterpris mellan Helsingfors och övriga landet är stora. Under år 2014 var det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Helsingfors 4517 euro och i hela landet låg det på 2623 euro.