Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Av med skjortan!"

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 15:39.
Improvisationsföreningen Intopiukeet
Bild: Sami Paldanius/Intopiukeet

En vänskaplig tävling i teater där publikens uppmaningar styr. Så kunde man till exempel definiera improvisationstävlingen ”Improskaba” som gick av stapel i Vasa under studentteaterfestivalen förra helgen.

För det är just lekfullheten som ligger i fokus. Men folk tenderar ändå att ha olika åsikter om huruvida man kan tävla i teater eller inte.

Med humorn i fokus

Anne-Mari Ikola är medlem i improvisationsföreningen Intopiukeet.

- Det är alltid så när man pratar om konst, att alla har olika åsikter, alla har lite olika smak. Men det är helt OK att ha sina egna åsikter, bara man kommer ihåg att det är lekfullt och inte så allvarligt.

Improvisationstävlingar är alltså mera som en lek mellan olika grupper och improvisatörer. Eftersom improvisation föds i stunden och det inte är repeterat på förhand så kan det variera mycket från gång till gång.

- I improvisation kan man inte säga att någon grupp alltid är den allra bästa, för det kan variera. En dag är en viss grupp bättre, en annan dag någon annan, säger Anne-Mari.

Anne-Mari Ikola
Bildtext Anne-Mari Ikola
Bild: Alexandra Häggman/Yle

Improskaba = improvisation + tävling

Tävlingar i improvisation ordnas ofta under olika studentteatersammanhang eller under så kallade teaterkryssningar. Anne-Mari har själv deltagit flera gånger genom gruppen Intopiukeet som hon är medlem i. Intopiukeet är en improvisationsförening från Vasatrakten som grundades av medlemmar ur studentteater Ramppi/Rampen i Vasa för ca 10 år sedan. Förutom att spela improvisationsföreställningar erbjuder de också undervisning och kurser för den som vill lära sig mera om improvisation.

Alla vinner

Intopiukeet var också värd för tävlingen ”Improskaba”. Men de riktiga domarna var publiken, som hurrade med makaber volym när de såg något de gillade. Stämningen var på topp när årets vinnare, Uleåborgs Studentteater, kammade hem första plats i improtävlingen under årets studentteaterfestival.

I improvisation kan alltså vad som helst hända, vilket är både friheten och svårigheten med att improvisera. Det kan bli succé, eller så blir det platt fall. Men så länge man har roligt så har man ändå vunnit. Och utgår man från det så finns det inga förlorare.

Mer om ämnet på Yle Arenan