Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

René Gonzalez historia är som tagen ur en deckarroman

Från 2015
Uppdaterad 16.03.2016 15:48.
Nyhetsinslag: Hjältar eller terrorister? - Spela upp på Arenan

Fem kubanska spioner kallade Miami Five har haft en betydande roll i relationerna mellan Kuba och USA. De fem var alla utsända på separata uppdrag för Kubas räkning för att stoppa exilkubanernas attacker mot Kuba från sina nya hem i Miami.

René Gonzalez pekar på en bokhylla fylld med papplådor i sitt arbetsrum. I lådorna finns dokument som René ska digitalisera så att folk kan ta del av materialet på nätet.

- Fallet med Miami Five är komplicerat och det finns en hel del svängar i processen som är av stort intresse om man vill studera Kubas och USA:s relationer, förklarar han.

René Gonzalez är närmare 60 år gammal, skäggig och gråhårig. Hans ansikte är bekant från affischer som funnits överallt i gatubilden på Kuba det senaste årtiondet.

Fallet med Miami Five har engagerat folk världen över. Också i Finland och Sverige har det funnits stödgrupper för dem.

Miami Five, Kuba, spioner
Bildtext De fem är hjältar på Kuba.
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

I dag kan René Gonzalez dra en suck av lättnad. Den 17 december, samtidigt som USA och Kubas presidenter gick ut och berättade om de nya relationerna länderna emellan, frigavs de sista tre ur gruppen Miami Five som hade suttit fängslade i USA.

René Gonzalez själv blev frigiven redan för två år sedan.

- För mig var det en dröm att alla fem skulle släppas fria. Det var tungt att komma hem ensam då de andra blev kvar.

De fem släpptes fria i december 2014
Bildtext De sista tre av de fem kubanska spionerna släpptes fria i december 2014. Fernando González, René González, Ramón Labañino, Antonio Guerrero och Gerardo Hernández.

Hemlig operation

René Gonzalez historia är som tagen ur en deckare. I början av 90 talet anlitades han av Fidel Castro för ett hemligt uppdrag. Han skulle stoppa terrorismen från Miami.

Det var svåra tider på Kuba. Sovjetunionen hade fallit och det syntes i den kubanska ekonomin, det var brist på allting i butikerna. Allt fler kubaner flydde i skrangliga båtar över till Miami.

Nyhetsinslag: Se hajarna som simmar runt flyktingbåtarna - Spela upp på Arenan

På arkivbilder kan man se överfulla båtar som styr 150 km norrut mot Floridas kust och hajar som simmar runtomkring dem.

De kontrarevolutionära i Miami hade i årtionden planerat terrorattacker mot Kuba och såg nu sin chans att störta kommunismen.

Renés hemliga uppdrag gick ut på att fly till Miami och infiltrera de kontrarevolutionära grupperna. Inte ens hans familj visste vad han hade för sig.

karta
Bildtext René Gonzalez iscensatte en stöld av ett flygplan och flög till Miami för sitt hemliga uppdrag.
Bild: Yle/Grafik

- Jag stal ett flygplan och landade i Key West. Alla som hade begått brott för att fly från Kuba togs emot som hjältar i Miami.

René nästlade sig in i flera grupper som är aktiva i Florida och avancerade snabbt. Till en början blev han medlem av Hermanos al Rescate – en humanitär organisation som delade ut mat och vatten till flyende kubaner.

Men enligt René var det bara en täckmantel för deras kontrarevolutionära verksamhet.

kuba, puerto mariel
Bildtext Från stränderna i Puerto Mariel har tusentals kubaner flytt till Miami.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- De bjöd med journalister på sina flygningar för att visa omvärlden hur illa det var på Kuba. De spred propaganda och USA stödde dem.

Den kontrarevolutionära verksamheten gick bland annat ut på att planera attentat mot hotell i Havanna och försöka mörda Fidel Castro.

De fem kartlade under en lång tid gruppernas verksamhet och meddelade Havanna om planerade attentat. Enligt Kubas regering lyckades de avvärja 170 terrordåd.

Slutligen greps de i september 1998 av FBI som enligt René hade nära band till exilkubanerna.

Långa fängelsestraff

De fem anklagades för spioneri och för att ha skadat USA.

- Vi fördes till häktet i Center of Federal Detention i Miami. Där hamnade vi i isolering i något som kallades ”hålet” (the hole). Hålet är det värsta stället i häktet. Där hamnar man av disciplinära skäl.

- Vi satt där i 17 månader och det var tufft. Vi visste inte om det var dag eller natt. Vi blev illa behandlade, berättar René.

rene gonzalez, miami five, kuba
Bildtext René Gonzalez
Bild: Yle

Långa straff

• För Gerardo Hernández: två gånger livstid plus 15 år.
• För Ramón Labañino: livstid plus 18 år.
• För Antonio Guerrero: livstid plus 10 år.
• För Fernando González: 19 år.
• För René González: 15 år.

Amnesty International och FN hävdade att fängslandet hade varit godtyckligt och krävde att de fem skulle få en rättvis rättegång.

René dömdes slutligen till 15 års fängelse. De övriga fyra fick ännu längre fängelsestraff. Tre av dem fick livstids fängelse och en av dem fick två gånger livstid plus 15 år.

Förutom att de anklagades för spioneri anklagades de på flera andra punkter, bland annat för att ha varit inblandade i nedskjutningen av två amerikanska flygplan år 1996.

Flygplanen som sköts ner tillhörde den kontrarevolutionära organisationen Hermanos al Rescate som René hade infiltrerat tidigare.

Den kubanska säkerhetstjänsten stod bakom attackerna. Fyra exilkubaner som fanns ombord på planen dog.

Hjälte eller terrorist?

Fem terrorister eller fem hjältar som bekämpade terrorism? Beror på vem man frågar.

De fem spionerna har hur som helst haft en viktig roll när USA och Kuba förhandlat om att bryta 50 år av kyliga relationer.

Fångutbytet den 17 december 2014 var ett första tecken på de nya relationerna. Nästa steg är att återuppta diplomatiska relationer.

Vita huset meddelade natten mot onsdagen att president Barack Obama vill stryka Kuba från den svarta listan och att kongressen nu har 45 dygn på sig att begrunda huruvida den kan godkänna presidentens förslag.

Castro och Obama träffades för samtal
Bildtext USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro möttes i Panama.
Bild: Peruvian Presidency / EPA

Enligt Obama har USA och Kuba fortfarande olika syn på saker och ting men USA är inte längre oroat över att Kuba skulle stöda terrorism.

René Gonzalez är av samma åsikt, USA och Kuba är väldigt olika. Han är ändå färdig att gå vidare och tror att också Kuba är det.

- USA och Kuba är grannar och fastän vi inte alltid förstår varandra är det dags att börja respektera varandra.