Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Slut på gratisparkering i Munksnäs och på Drumsö

Från 2015
Uppdaterad 14.04.2015 20:44.
vägavsnitt på drumsö i helsingfors
Bildtext Parkeringen längs med gatorna kommer inte längre att vara gratis på Drumsö.
Bild: Fred Wilén

Boendeparkering kommer att införas både i Munksnäs och på Drumsö under sommaren. Men efter respons från invånarna förlängs parkeringstiden ändå till fyra timmar.

Beslutet om boende- och företagsparkeringen togs redan i fjol, men efter respons från invånarna valde staden att delvis lätta på begränsningarna. Enligt det ursprungliga förslaget skulle parkeringstiden i båda stadsdelarna endast ha varit två timmar.

Nu kommer man istället att få parkera fritt i fyra timmar under vardagar kl. 8-20. Under kvällar och veckoslut finns det inga begränsningar.

Staden strävar efter att införa boendeparkeringen redan i juni. De som är bosatta i stadsdelarna, eller driver affärsverksamhet där, kommer att få lösa ut parkeringstillstånd som berättigar till parkering dygnet runt. För invånarna kostar parkeringen 9 euro i månaden under år 2015, och 10 euro i månaden år 2016. För företag kostar parkeringstillståndet 370 euro per år.

Utnyttjas för att åka till centrum

Orsaken till att boendeparkeringen införs är bristen på parkeringsplatser i stadsdelarna. För tillfället är parkeringen gratis, vilket lett till att många utnyttjar parkeringsplatserna för infartsparkering då de tar sig in till centrum. Genom boendeparkering försöker staden garantera parkeringsplatser åt invånarna.

Staden planernar att i framtiden utvidga boende- och företagsparkeringen så att det även omfattar Munkshöjden, Näshöjden, Gumtäkt, Majstad och Kottby.