Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marek Salermo i tvättmaskinsreklam

Från 2015
Uppdaterad 15.04.2015 16:04.
Marek Salermo i advertorial
Bild: YLE

Helsingfors stads trafikplanerare Marek Salermo överraskar genom att dyka upp som reklamfigur för tvättmaskiner.

I senaste numret av Suomen Kuvalehti finns en helsidesannons där Marek Salermo ger tips för cykelpendlare. Han presenteras som aktiv cykelpendlare. Som trafikplanerare har Salermo ansvar för cykelvägarna i Helsingfors.

Vill ge synlighet

Annonsen är en så kallad advertorial där texten är skriven som en journalistisk text. Ordet annons står i ett hörn och namnet på tvättmaskintillverkaren i ett annat.

- Jag tyckte det var ett bra sätt att ge synlighet åt ett viktigt ämne, säger Marek Salermo åt Yle Helsinki.

Fick tvättmaskin

Salermo uppger att han fick en tvättmaskin som tack för textreklamen. Han medger att det inte är vanligt att tjänstemän syns i dylika reklamer, men menar att kampanjen planerades snabbt och att den är ganska liten.

- Kampanjen syns främst i tidningar och i någon utsträckning på webben.

"Struntprat"

Marek Salermo har inte fått lov av sin arbetsgivare för att vara med i textreklamen. Vid stadsplaneringskontoret säger chefen Mikko Aho att man i dylika fall borde be om lov för bisyssla. Stadsplaneringskontoret har inte fått någon ansökan av Salermo.

När Yle Huvudstadsregionen ringer upp Marek Salermo för att få en kommentar på svenska, säger Salermo "Det här är struntprat och angår inte mig. Tack och hej", varpå han avslutar samtalet.

För några år sedan väckte Eva Biaudet uppståndelse genom att synas i glasögonreklam, trots att hon jobbade som minoritetsombudsman. Det konstaterades ändå att Biaudet inte hade brutit mot tjänstemannalagen.

Artikeln har uppdaterats klockan 16. Tidigare stod det felaktigt att det inte står i annonsen att Marek Salermo jobbar vid staden.