Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elisa jagar igen aktier i Anvia

Från 2015
Uppdaterad 15.04.2015 16:55.
Anvias butik på Stora långgatan i Vasa.
Bildtext Anvias butik i Vasa
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Redan 2014 lyckades Elisa kamma åt sig drygt enfjärdedel av Anvias aktier. Till exempel Ilkka-koncernen och Atria sålde sina aktier i Anvia, men också privatpersoner sålde aktier.

Nu förnyar Elisa sitt anbud och bjuder 2000 euro per aktie. Priset är detsamma som tidigare. Anbudet gäller från 15 april till 8 maj.

Nästa vecka ordnar Elisa informationstillfällen för Anvias aktieägare i Vasa och Seinäjoki.

- Vi tror att om kunderna accepterar köpanbudet är det till fördel för både kunderna och aktieägarna, säger ekonomi- och finansdirektör Jari Kinnunen på Elisa.

"Vill skapa bättre tjänster"

I ett pressmeddelande säger Kinnunen att Elisa vill skapa mera konkurrenskraftiga tjänster genom ett fördjupat samarbete med Anvia.

Från Elisa har man också krävt att Anvias mångåriga styrelseordförande Bengt Beijar ska bytas ut. Men där stötte Elisa på motstånd. Beijar har förespråkat att Anvia reder sig bäst i österbottniska händer. Nu får Beijar stöd av Anvias förvaltningsråd som hade möte på tisdagen.

- Förvaltningsrådet utser styrelsen som i sin tur väljer en ordförande, säger förvaltningsrådets ordförande Juha Luukko. Styrelsen och Beijar har förvaltningsrådets starka stöd, konstaterar Luukko.

"Sälj inte för 2 000 euro"

Anvias styrelse slår samtidigt tillbaka och anser att erbjudande på 2 000 euro per aktie är för lågt i relation till aktiens verkliga värde.

Redan förra hösten, när budet var det samma, ansåg Anviastyrelsen att priset var för lågt och rekommenderade att aktieägarna inte skulle sälja sina aktier. Styrelsen är av samma åsikt nu och motiverar sin åsikt med att två utomstående experter, Evli Corporate Finance och Valor Partners, bedömt att aktiens värde är tiotals procent högre än Elisas erbjudande.

"Lönsamheten bland de bästa i landet"

- Vår uppfattning om Anvias verkliga värde har endast stärkts. Bolagets resultatutveckling har i år varit enligt förväntningarna och Anvia har genomfört en betydande företagsaffär, då bolaget köpte rikssvenska AB Sappa, som gör ett gott resultat.

- Dessutom är lönsamheten hos Anvias televerksamhet bland de bästa i branschen då det gäller fasta nät, säger Aaro Honkola, vice ordförande för Anviastyrelsen i ett pressmeddelande.

Anvia har knappt 40 000 aktieägare, varav största delen är småägare och samtidigt kunder i bolaget i Österbotten och Södra Österbotten.

Artikeln har uppdaterats 15.4.2015 klockan 16:55 med kommentaren från Anvia.