Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En stad full av ärr

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Brandenburger Tor i Berlin
Bildtext När Brandenburger Tor i Berlin byggdes i slutet av 1700-talet kallades den också "Friedenstor" ("Fredsporten").
Bild: Wikimedia Commons / freakyman

Invid Brandenburger Tor i Öst-Berlin, där stod jag och tittade in under bågen mot väst. Det var i början av 1980-talet men fortfarande minns jag den märkliga känslan av att försöka få syn på något som med ens kändes så avlägset.

Det var en resa arrangerad av konstinstitutionen vid Åbo Akademi. Vi var en handfull studerande som med tåg reste till städerna Dresden, Weimar, Leipzig och Berlin.

Förutom Goethes Weimar gjorde ruinen av kyrkan i Dresden, så totalförstörd, ett djupt intryck på mig. Det största intrycket gjorde besöket i koncentrationslägret Buchenwald. Världen blev med ens helt grå och svart.

Bilder av Brandenburger Tor efter andra världskriget gör också intryck.

Ett krigshärjat brandenburger tor
Bildtext Brandenburger Tor efter andra världskriget
Bild: Mi Wegelius/Yle

Många årtionden och förhållanden senare står jag nu på den forna västsidan och tittar åt andra hållet. Mina tankar går till det faktum att det i maj har gått jämnt sjuttio år sedan slaget om Berlin och det faktum att andra världskriget snart därefter var över.

Brandenburger tor i berlin med "fallen ängel"
Bildtext Fallen angel
Bild: Mi Wegelius/Yle
Mi Wegelius vid Brandenburger Tor 2015
Bildtext Här framför Brandenburger Tor som det ser ut i dag
Bild: Yle/Mi Wegelius

Bakom mig, i ”väst”, har jag en mörk park, där en tiggare sitter kurande på en bänk omgiven av sina bylten. Det är blå timmen och Unter den Linden på andra sidan, där jag stod för ca trettiofem år sedan, ser nu lockande ut. Gitarrmusiken flödar fram någonstans där.

Också om jag förstår att det är irrationellt, känns det sensationellt att helt obehindrat kunna gå in under bågen och över till den forna östsidan. Gitarristen skapar dessutom nu en skön stämning här. Och Hotell Adlon är åter i sin glans från fornstora dagar. Fashionabla gäster vid borden äter kvällssupé och det hela känns smått absurt.

Men under stadsrundturen är de gamla ärren igen ständigt närvarande, i väst som i öst. I Charlottenburg kastar andra kyrkoruiner mig snabbt tillbaka till ruinen i Dresden. Efter ett bombanfall 1943 står Gedächtniskirche med bara ett torn kvar, också det rumphugget.

Minnesmärke över Günter Grass' roman Blecktrumman i Gdansk
Bildtext Bronsstaty av Günter Grass romangestalt
Bild: EPA PHOTO PAP / S. KRASZEWSKI

Vi passerar Checkpoint Charlie, där jag lär mig att Charlie var amerikanernas tredje kodnamn. Här finns också rester av Berlinmuren, med rappningen full av ärr. Det blev den genast vid befrielsen 1989 då människor skrapade med sig murbitar som souvenirer.

Under dagen nås jag av budet att nobelförfattaren Günter Grass har dött. På kvällen återsänder tysk TV Volker Schlöndorffs Oscarbelönade 1970-tals filmatisering av Grass Blecktrumman från 1959.

David Bennent som Oskar Matzerath, med sina stora, allvarliga ögon, gör igen sitt starka intryck på mig. Genom honom, den lille trumslagaren, och hans uppväxt i Danzig, följer vi nazismens framväxt. Han reser också omkring med ett litet varietésällskap – i en förvriden ”muntert svart” värld.

willy brandt, knäböjande
Bildtext Willy Brandt, förbundskansler
Bild: Mi Wegelius/Yle
Gunter Grass har dött, han är på tidningarnas första sidor
Bildtext Günter Grass på tidningarnas paradsidor
Bild: Yle/Mi Wegelius

Efter sändningen av Blecktrumman följer ett par dokumentärer om Grass. De handlar om skandalen 2006 i samband med avslöjandet om hans tonårstidiga SS förflutna, hans vänskap med den blivande första socialdemokratiska förbundskanslern Willy Brandt och hans dikt om Israel Was gesagt werden muss, som 2012 förvånade många.

Morgonen därpå, har alla stora tidningar Günter Grass på första sidan. Han sörjs som ”den siste berättaren” och som Tysklands stämma och litterära gigant.

När jag på kvällen återvänder till Brandenburger Tor och Unter den Linden har en demonstation precis avslutats. Jag uppfattar att den har handlat om läget i Ukraina.

Måste världen gå i cirkel? Jag längtar efter en tid utan nya gränser och ärr, varken här i Berlin eller någon annanstans.

Mer om ämnet på Yle Arenan