Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Julia vill stöda unga som hör till en sexuell minoritet

Från 2015
Uppdaterad 15.04.2015 12:46.
Julia Nyback
Bildtext Julia Nyback.
Bild: Yle/Nina Bergman

En ung studerande som inser att den är homosexuell behöver inte stanna ensam med sina tankar. I Åbo finns gruppen Åboankorna som samlar finlandssvenska hbtiq-personer.

Julia Nyback (22) är aktiv inom Åboankorna som är en lokal grupp av föreningen Regnbågsankan.

- Det viktigaste för en som nyligen har kommit ut ur skåpet är att ha accepterande vänner, föräldrar och familj. Men det finns nödvändigtvis inte stöd att få överallt, därför har Åboankorna kommit till. Man kan vända sig till Åboankorna/Regnbågsankan eller Seta för att träffa och tala med likasinnade, säger Nyback.

Vem som helst är välkommen med i Åboankornas gäng.

- Mestadels hänger vi bara tillsammans. Vi har haft en workshop med skolarbeten, vi har gjort julkort och vi dricker kaffe. Vi har också kollat in den lokala gaybaren i Åbo tillsammans. Men man måste inte höra till hbtiq för att få hänga med. Vi funderar inte så mycket på folks sexuella läggning, säger Nyback.

Vänner är viktiga

Julia Nyback har själv en flickvän och blev öppen med sin homosexualitet i samband med att hon flyttade från Korsholm till Åbo för att studera vid Novia.

HBTIQ pins från Regnbågsankan
Bild: Yle/Mårten Seiplax

- Jag hade tur när jag började studera i Åbo eftersom tre andra i min klass också tillhörde en sexuell minoritet. Min dåvarande flickvän hade också ett ganska stort nätverk som fungerade som stöd, säger Nyback.

Till föräldrar som har ett barn som kommer ut ur skåpet tipsar Julia att det gäller att bemöta barnet så normalt som möjligt och att använda de rätta orden.

- Då föräldrar ska berätta för andra att barnet tillhör en sexuell minoritet presenteras partnern kanske lite skamset som "vän" även om det handlar om pojkvän eller flickvän. Ibland hör man också om föräldrar som inte bryr sig när den unga väl kommer ut ur skåpet. Det kan vara jobbigt att inte tillhöra normen i skollivet, så då en ung kommer ut ur skåpet behöver den stöd, säger Nyback.

Examensarbete om stödfunktioner

Nyback håller som bäst på att skriva sitt examensarbete om hur känslan av sammanhang kan stärkas eller förminskas bland hbtiq-studerande på universitet och högskolor. Senare kommer hon att starta upp en ungdomsgrupp för hbtiq-personer i Vasa.

Åboankorna träffas ofta på Åbo Bokcafé vid Gamla stortorget. Kontaktuppgifter till gruppen finns på Regnbågsankans webbplats eller facebooksida. Åboankorna har också en egen (dold) facebookgrupp.

Hbtiq står för homosexuell, bisexuell, transperson, interkönad och queer.