Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Arne Anka och yttrandeansvaret

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 19:12.
Arne Anka hjärta Lasso, svartvit
Bildtext Arne Anka hjärta Lasso!
Bild: Yle/Ida Henrikson

- Eftersom vi lever i svarta tider försöker jag använda svart humor för att skratta åt det som är riktigt fult, säger Charlie Christensen, konstnären bakom den populära seriefiguren Arne Anka.

Ni vet Arne, den arga poeten som bakom ett stop vid bardisken kritiserar samhällets fulhet, senast i fjol i seriealbumet Dagbok från Svitjod.

- Jag befinner mig faktiskt i ett så tragiskt läge att jag måste göra roliga serier om nynazism och islamism, säger Charlie Christensen då vi träffar honom i hans hemstad Pamplona.

Christensen är svensk, men sedan 25 år bosatt i norra Spanien. Därifrån säger han sig ha perspektiv på det som sker i Sverige idag.

- Sverigedemokraterna, liksom Sannfinländarna, är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter. Det har länge varit det enda partiet som alls diskuterar invandrarfrågan, vilket betyder att hela diskussionen om begränsning av invandring har förts ur ett rasistiskt perspektiv.

Dagbok från Svitjod handlar långt om att ta makten över den här diskussionen. Den beskriver glidningen från 70-talets flummiga skins till den organiserade främlingsfientlighet som existerar idag.

- Det finns människor som inte har empati, jag tror det är så enkelt. Det är den fulheten vi ser idag.

pamplona, spanien
Bildtext Kulturprogrammet Lasso besökte Pamplona i norra Spanien.
Bild: Yle/Ida Henrikson

Allt är Bush fel

Enligt Christensen började dagens fulhet år 2003 då George W. Bush invaderade Irak. Christensen säger att islamister för det mesta framställs som ett gäng blådårar som dyker upp ur ingenstans och skär huvudet av en massa oskyldiga människor. Det är en extremt vinklad verklighetsuppfattning.

I det seriealbum han nu arbetar med behandlar han frågor om islamismen och dess förhållande till islam – kontra västvärlden, kristendomen och ateismen. I sitt arbetsrum har Christensen ett digert bakgrundsmaterial och bakom sig otaliga timmar av research.

- Jag vill inte försvara något. Men ifall det någon gång kommer en islamist och skär av huvudet på mig, så vill jag åtminstone veta varför.

Är du rädd för vad som kommer att hända då det nya albumet publiceras?

- Jag kan inte säga att jag är rädd, men man måste vara försiktig med orden och inte fara fram med osanningar.

Christensen tecknar inga profeter, utan ser snarare den sortens satir som förolämpningar. Han säger att det finns en arrogans i att man kan sitta på Jyllandsposten år 2005 och ”testa yttrandefrihetens gränser”, som det hette då Muhammedkarikatyrerna publicerades.

- Med yttrandefrihet kommer yttrandeansvar. Det betyder inte att jag på något vis försvarar det som hände i Paris, säger han om massakern vid satirtidskriften Charlie Hebdo.

charlie christensen
Bildtext Charlie Christensen på sin lokala pub i Pamplona.
Bild: Yle/Henrik Heselius

Världsförbättraren Arne

Under våra samtal återvänder Christensen upprepade gånger till Irakinvasionen. Han är uppenbart arg över att man fortfarande inte har ställt Bush, Tony Blair och den spanska dåvarande presidenten José Maria Aznar inför krigsrätt för brott mot mänskligheten.

- Så länge man inte gör det, kommer det alltid att finnas unga muslimska män som är lika förbannade som jag på det här övertrampet. Det skedde i demokratins, sannigens och frihetens namn, men det vara bara en lögn från början till slut och det handlade bara om pengar.

Bland all denna fulhet står Arne Anka med en cigg i munnen och försvarar den skönhet han ändå ser i vår värld. Och det gör han genom att vara ful i käften. Samtidigt är serierna också en hyllning till verkligheten, till det vardagliga, som i sig kan vara ett mirakel.

Christensen säger själv att Arne är en världsförbättrare.

- Problemet med identifikation är ofta att det bara stannar där. Man skrattar åt någon situation, det där har jag varit med om, det där har jag tänkt, det där har jag känt. Med Arne vill jag ta det ett steg vidare: Hur ska vi förändra situationen?

Se ett reportage med Charlie Christensen i kulturprogrammet Lasso.

Programmet är inte längre tillgängligt

Reporter i Spanien: Ida Henrikson
Bild och regi: Henrik Heselius

Läs också:
Sebastian Bergholms recension av det senaste Arne Anka-albumet Dagbok från Svitjod

Mer om ämnet på Yle Arenan