Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Städvanorna avslöjar hur ni mår i ert förhållande

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 08:09.
Ett dockhus där mannen städar och kvinnan ligger på soffan
Bildtext Fördelningen av hushållssysslor är den vanligaste orsaken till gräl.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Om man grälar om städning i ett förhållande så är det egentligen ett tecken på något helt annat.

Det finns alltid en djupare orsak bakom grälet. Bråket om dammtorkning är bara ytan. Man brukar säga ”bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete”. Men detta helvete kan bryta ut just på grund av skitet i hörnen.

Bland finländska par som bor under samma tak grälas det mest om fördelningen av hushållssysslorna.

Vi har ett enormt behov av att vår partner sätter sig in i vår egen situation.

Hushållssysslor och städning är ett arbete som aldrig tar slut. Varje dag börjar arbetet på nytt och på nytt och på nytt. Kravet på att städa finns alltid där. Därför händer det lätt att vresiga känslor uppstår om dammsugningen inte har blivit gjord.

När man lägger till några småbarn i ekvationen så ökar trycket ännu mera. Då finns det betydligt mera hushållsarbete, mera stress och mindre tid för en själv.

Gräl över hushållssysslor i ett dockhus.
Bildtext I småbarnsfamiljer handlar grälen oftast om hushållsarbete.
Bild: Johan Lindholm / Yle

- När partnern inte tar del i städningen så tänker vi ofta att han eller hon inte uppskattar mig som människa, som partner eller som älskare. Det leder till krig.

Det säger Heli Vaaranen, som är forskare i parförhållanden. Hon är också ansvarig för Väestöliittos familjecenter.

- Vi har ett enormt inbyggt behov av att få vår partner att sätta sig in i vår egen situation. Det handlar kort och gott om förståelse.

Statistik över vad det grälas om i de finländska hemmen.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Är vi konservativa kring städning?

Svaret är jo. När det gäller hemmet så är vi fast i gamla, stereotypa könsroller. Det blir tydligt då det kommer barn med i bilden. I och med att det oftare är kvinnan som blir hemma med barnet en längre tid, så är det också hon som tar hand om hemmet.

- Sedan när den här hemmamamma-tiden är över så kan det vara svårt att släppa eller ändra på rollerna, säger Vaaranen.

Kvinna vid spisen i et dockhus.
Bildtext Vi bär på ett arv från tidigare generationer och könsroller.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Det finns förstås både konservativa och postmoderna par. De lyckligaste paren delar jämnt på hushållsarbetet.

Maria Antas har skrivit boken "En stor bok om städning", och hon menar också att vi bär på ett arv från tiden då kvinnor utbildades och upplystes i hushållsarbetets ädla konst.

- Jag tycker att det är konstigt att vi grälar så mycket om städning, när vi i övrigt ger oss själva så mycket frihet i tillvaron. Vi lever i ett väldigt gott samhälle med stora möjligheter till självutveckling, och vi tar hand om oss själva. Att det sedan finns en skugga av ett gammalt normsystem som har att göra med städning tycker jag att är en enormt fascinerande spänning i vårt samhälle.

Par i ett dockhus som grälar och städar.
Bildtext De lyckligaste paren delar jämt på hushållsarbetet.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Vi vill ha frihet. Trots det finns det ändå föreställningar om att "det ska vara så här" när det kommer till könsroller och traditioner. Det påverkar bland annat vem som är den mera aktiva parten i hushållsarbetet. Normerna sätter spår och skuldkänslor i våra liv. Vi känner oss otillräckliga i den här normen, som egentligen borde ha förlorat i betydelse.

När diskborsten blir en maktsymbol

Hushållssysslorna kan också bli ett uttryck för makt. Den ena parten tar makten eller tar monopol på hur rent det är hemma. Den andra parten får skit - alltså skällor.

- Där finns ensamhet eller osäkerhet bakom beteendet, säger Vaaranen. När man tittar vad som finns bakom det ytliga beteendet så finns ofta frågan "är du lycklig med mig" i bakgrunden.

Då är det kanske på sin plats att ställa sig frågan ”borde vi göra något åt vårt förhållande?” Det är en fråga som kan vara utmanande att diskutera, men den är värd att ställa. Annars händer det nämligen lätt att man inte vågar titta inåt (till sig själv), utan bara fokuserar på ytan.

Man i ett dockhus som dammsuger
Bildtext Hushållssysslorna kan också bli ett uttryck för makt.
Bild: Johan Lindholm / Yle

Dammvippsfäktning kan också bero på att personerna i ett förhållande har olika standarder.

- Till exempel småbarnsmammor kan ofta vara noggranna. De har tid att titta omkring sig i hemmet, säger Vaaranen.

Ett annat faktum är att människor helt enkelt är olika. En del trivs bättre i rådd. Att visa upp en fasad med en polerad yta är inte så viktigt; man vill kanske ha det mindre perfekt. Men det kan vara värt att tänka på vem det är som sätter rytmen för hushållsarbetet, och vem släntrar efter. Hur kan man skapa en kompromiss där man möts i uppgifterna och i ansvarsfördelningen?

Städningens goda sidor

Städning och hushållsarbete är naturligtvis inte bara av ondo. Då Maria Antas jobbat med sin bok har hon träffat många personer som sagt att de älskar att städa. Städning väcker känslor - och inte bara negativa. Vi människor får tillfredsställelse av städning.

- När vi städar i hemmet, städar vi också i oss själva, säger Antas.

Många stora idéer har kommit till när folk gjort väldigt triviala saker. Även städning föder kreativitet - i den bästa av världar.