Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Lagligt att strömma olagliga videor

Från 2015
Uppdaterad 27.02.2017 15:22.
guardians of the galaxy
Bildtext Filmen Guardians of the Galaxy är populär på många piratsidor.
Bild: Viaplay/Marvel

Vart fjärde finländskt hushåll ser på olagligt uppladdade tv-serier och filmer via nätet, och andelen växer kraftigt. Det uppger upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisation, som nu också anser att det är olagligt att ta del av det materialet. Men uppfattningen får inte stöd bland juridiska experter.

Att titta på tv-serier och filmer via nätet är lagligt, oberoende av om de har publicerats där med upphovsrättsinnehavarens tillstånd eller inte. Så sa Upphovsrättens informations- och övervakningscentral TTVK i fjol somras.

Jaana Pihkala
Bildtext Verksamhetsledare Jaana Pihkala på upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisation (TTVK).
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Men centralens verksamhetsledare Jaana Pihkala har nu ett helt annat budskap.

- Att strömma från en olaglig källa är olagligt. Datorn skapar nämligen en tillfällig kopia av materialet som strömmas, och alla sådana här kopior hör till upphovsrättsinnehavarnas ensamrätt.

Pihkala menar därmed att den som besöker piratsidor för att strömma video eller ljudmaterial från nätet gör sig skyldig till brott och kan råka ut för skadeståndskrav. Enligt henne har EU-domstolen slagit fast det här i fjol i samband med ett uppmärksammat domslut som rörde företaget Meltwater.

Motsatt syn

herkko hietanen
Bildtext Juristen Herkko Hietanen.

Men juridiska experter Yle Nyheter har tagit kontakt med håller inte med. En av dem är Herkko Hietanen, en jurist med specialområdena it- och mediefrågor vid den juridiska byrån Turre Legal.

- För den vanliga användaren har det inte varit olagligt att strömma material på internet, och det är det inte nu heller, slår Hietanen fast.

Advokaten Marcus Kevin på advokatbyrån MK-Law är inne på samma linje.

- Visst skapas det tillfälliga kopior när man strömmar men de har inte ett så stort upphovsrättsligt värde, de är inte fullvärdiga kopior. De har en funktion bara då man tittar på strömmen. Därmed är det lagligt för finländare att titta på olagligt uppladdade videor på nätet.

Flera utländska medier har dragit samma slutsats i sin rapportering, till exempel Tech Eye och Gigaom.

Hurdana följder kan det bli för en “vanlig finländare” om han eller hon strömmar illegalt material på nätet?

- Inga alls. Det är svårt att se att det skulle ge några som helst konsekvenser, säger Hietanen.

Mer än hälften av de unga

Det innebär att när 53 procent av finländarna i åldrarna 15-24 år tittar på olagligt uppladdat material på nätet, så begår de inget brott.

Han har mycket svårt att förstå hur Upphovsrättens informations- och övervakningscentral TTVK kan tolka EU-domen som så att strömning är olaglig.

- TTVK:s bedömning är partisk och vinklad. Den försöker troligen dölja vad verkligheten är, kommenterar Hietanen.

Något som däremot definitivt är olagligt är att sprida upphovsrättsskyddade videor utan tillstånd, och det gör man till exempel om man laddar ned dem med hjälp av så kallad torrentteknik. Vissa webbläsare, till exempel Opera, har en torrentfunktion inbyggd, men för det mesta används skilda torrentprogram.

filmer på nätet
Bildtext Olagligt uppladdade filmer som kan streamas med hjälp av torrentteknik.

Enligt samma resonemang är en ny, populär strömningstjänst som använder torrentteknik för att möjliggöra strömningen också olaglig.

Illa för de som producerar innehållet

Vid sidan av den lagliga aspekten så finns det också en minst lika viktig moralisk aspekt: att pirattittandet missgynnar innehållsproducenterna.

- Jag tycker det är mycket oroande för den audiovisuella branschen. En typisk tittare ser en film endast en gång, och om den första och enda gången sker på en illegal webbplats så får upphovsrättsinnehavarna ingen ersättning för det jobb de har gjort, säger Pihkala.

Janette Cohen, pr-chef på den lagliga strömningstjänsten Viaplay är inne på samma linje.

- Piratkopiering är ju ett tydligt problem för hela branschen, och inte bara för de lagliga tjänsterna som Viaplay eller för de stora studiorna, utan även för de tiotusentals människor som i Finland också livnär sig på den kreativa industrin.

Också konkurrenten Netflix är oroad över pirattjänsterna och ser dem som stora hot. Bolagets kommunikationschef i Europa, Joris Evers:

- Piratkopiering bottnar i frustration på grund av dålig tillgång på lagligt material. Lösningen är att förbättra den här tillgången. På Netflix fokuserar vi på att erbjuda utmärkta program till jordens alla hörn, samtidigt, och på en plattform som är enkel att använda.

Utökad blockering av piratsidor

Bildtext The Pirate Bay har varit blockerad i flera år.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Från och med den här våren får upphovsrättsinnehavare i Finland utökade möjligheter att stoppa otillåten spridning av upphovsrättsskyddat material. Det här är möjligt på grund av en lagändring som riksdagen godkände i mars. Det nya är att piratsidor ska kunna blockeras även om det är oklart vem eller vilka personer som ligger bakom dem.

- Med tanke på arbetet mot piratism är det viktigt att vi kan få bukt med webbplatser som helt tydligt innehåller olagligt uppladdat material, säger Pihkala på TTVK.

Förändringen väntas ändå inte leda till att särskilt många fler sidor blockeras.

- Kriterierna för att få blockera webbplatser är mycket stränga. För att tillgången till en webbplats ska kunna stoppas för finländska besökare så måste vi samla ihop mycket grundliga bevis, och det är dyrt, kommenterar Pihkala.