Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Arkan Asaad om rätten att välja sitt liv

Uppdaterad 24.04.2015 15:37.
Arkan Asaad
Bildtext Arkan Asaad är författare och flitigt anlitad föreläsare.

I den självbiografiskt färgade romanen Stjärnlösa nätter (2011) skriver den svenskkurdiska författaren Arkan Asaad om hur en 19-årig kille mot sin vilja tvingas gifta sig med sin kusin.

Det är en historia som utmynnar i öppen konflikt med familjen och ett desperat självmordsförsök.

I romanen Blod rödare än rött (2014) går Arkan Asaad in för att förstå vad hederskulturen bottnar i, och återberättar sin egen fars historia som för oss tillbaka till 1970- och 80-talets Irak.

Ingen vanlig semesterresa

Det talas mycket om hur flickor inom vissa kulturer tvingas ingå äktenskap mot sin vilja, men i Stjärnlösa nätter visar Arkan Asaad att också killar tvingas anpassa sig efter familjens och släktens vilja.

Bokens huvudperson Amàr växer upp i Västerås i en kurdisk familj, på fritiden umgås han med sina kompisar, sportar och drömmer om att bli filmregissör.

Amàr har till fullo anammat en svensk livsstil och livssyn, svenska traditioner och sedvänjor, och har rätt liten förståelse för faderns auktoritära och lynniga sätt att agera familjens överhuvud, vilket ofta leder till konfrontationer mellan far och son.

Efter många motsträviga om och men bilar pappan, 19-åriga Amár och hans fyra yngre syskon ner till släkten i norra Irak. Väl framme hos släktingarna blir de omslutna av värme och omsorg, och till en början njuter Amàr av att fira lata sommarlovsdagar med god mat och munter samhörighet.

Så småningom inser Amàr dock att han inte är på en vanlig semesterresa, utan att avsikten är att han ska gifta sig med sin kusin Amina.

”Jag ville aldrig bli vuxen och odla mustasch och gifta mig när jag var nitton år. Här var det ett tecken på mognad att gifta sig tidigt.

Att bli man är något mycket stort i vår kultur, det får man höra hela tiden när man växer upp. (---)

Hemma i Sverige vill man inte bli gammal, man vill inte odla skägg, man vill inte gifta sig utan att ha ett kärleksfullt förhållande, man vill inte kasta bort sin värdefulla ungdom på att snacka politik och bilar, man vill inte.”

Fadern har svårt att förstå, och att acceptera, att Amàr inte är villig att ingå äktenskap: ”När jag var i din ålder hade jag två barn och försörjde fyra familjer.”

Slutligen ger Amàr efter för grupptrycket och räddar familjens heder genom att gifta sig med sin fasters dotter - och därmed fogar han sig i en gammal tradition för att stärka släktbanden och garantera sammanhållningen inom familjen.

Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter

Rätten att välja sin egen väg

I och med äktenskapet har Amàr vunnit sin fars respekt och acceptans, men förlorat sig själv.

Planen är att Amàr skall återvända till Sverige för att söka uppehållstillstånd för Amina på Migrationsverket, så att de nygifta så småningom skall kunna bygga upp ett gemensamt liv i Sverige.

Amàrs situation visat sig snart vara ohållbar: Amàrs hustru Amina bor sedan flera år tillbaka i en lägenhet i Syrien där hon väntar på positivt besked från Sverige, omedveten om att Amàr gör allt för att förhala en återförening. En av anledningarna till det medvetna försinkandet är att Amàr träffat en tjej som han förälskat sig i och planerar för en framtid med henne.

”Nu stod jag inför ett ultimatum. Antingen ett oönskat äktenskap där jag fick behålla min familj, eller min frihet, men utan familj. Jag valde det jag aldrig trott att jag skulle välja. Jag vände min familj ryggen.”

Amàrs beslut innebär en katastrof för familjen och släktrelationerna – Amina och hennes familj känner sig svikna och vanärade, de hotar med hämnd och kräver stora skadestånd, och Amàrs far är givetvis ursinnig.

En dag rasar allt och Amàr ser ingen annan utväg än att ta sitt liv – han krockar avsiktligt med bilen, men överlever. Och från sjukbädden börjar Amàr sin väg till försoning med sin far.

I slutordet skriver Arkan Asaad:

”Jag vill inte berätta om vad som är rätt eller fel. Det är irrelevant. Det jag vill känna är att varje människa styr sina vägar i livet. (---) Sanningen är att jag verkligen sörjer det som hände. Så många människor blev sårade i onödan. Så många drömmar gick i kras, så många vänner blev och förblir ovänner för all evighet. Vissa sår kommer aldrig att läkas. Jag önskar att mitt mod och min beslutsamhet hade varit större. Då hade jag kunnat stå upp för den genuina kärleken. Men det är svårt att gå emot både sin släkt och sin uppfostran. Banden är enormt starka och man vill inte hamna utanför.”

Försoning, förståelse och förlåtelse

I den tacktext som ingår i Stjärnlösa nätter riktar Arkan Asaad ett tack till sin far som han säger sig lärt känna på riktigt i och med arbetet med boken och att han tillsammans med fadern inlett arbetet på en ny bok – resultatet är Blod rödare än rött där fadern efter en 30 år lång tystnad berättar om livet i Irak och hur familjen lyckades fly till Sverige i början av 1980-talet.

Vi tar oss tillbaka till år 1970 och oljestaden Kirkuk i norra Irak: när vi lär känna Casim är han 13 år gammal – en rebell och upprorsmakare, skolans tuffaste kille som beundrar Marlon Brando och som hellre gasar runt på sin piaggio än nöter skolbänken.

Tonårstiden fördriver Casim genom att arbeta som byggarbetare dagtid och att festa runt med kompisarna på nätterna, han beskriver sig själv som en riktigt Casanova och bråkstake.

När Casim närmar sig de tjugo ber han sin mor hitta en lämplig fru åt honom – han ratar alla kandidater tills han får syn på den blott 13-åriga Jamila, en faderlös flicka från fattiga förhållanden.

Casim och Jamila gifter sig, och när det nygifta paret anländer till Casims hemby Shorga möts de av den irakiska militären som letar upp män som lyckats undvika militärtjänst – folk som gömmer undan män på flykt undan militären straffas hårt och torteras och alla motståndsmän avrättas. På sin bröllopsnatt förs Casim iväg för att delta i kriget mellan Irak och Iran.

Arkan Asaads bok Blod rödare än rött

En desertör korsar sitt spår

Inom kort visade det sig att Casim var en skicklig soldat, och Casims bataljon var en av de första som skickades iväg till gränsen med uppdrag att genomföra planerade aktioner.

Medan Casim låg vid frontlinjen försökte den unga hustrun Jamila på olika sätt vara sin svärmor till lags – i sonens frånvaro trakasserar och våldför sig modern på svärdottern som hon anser vara oduglig och trotsig:

”Svärmoderns sorg över ovissheten om sonens öde, att aldrig få veta om han levde eller var död, tog hon ut på flickan.”

De få gånger Casim får permission blir Jamila gravid och föder först en dotter, sedan en son.

”Stupar du i kriget så har president Hussein utlovat utdelning till de modigaste. Stupar du får din fru 5 000 dollar och en ny Toyota” säger kaptenen till Casim. Men Casim har ingen lust att bli en av de 10 000-tals soldater som tvingades slåss under irakisk flagg för Saddam Hussein.

Kriget mellan Irak och Iran trappas upp och Casim stiger snabbt i hierarkin – efter att han utmanat den sadistiska generalen Salim i en boxningsmatch blir han befordrad till bataljonschef och tilldelas ett hemligt uppdrag inne på fiendemark. Han inser att det är fråga om ett självmordsuppdrag och väljer att fly – samtidigt skriver han också under sin egen dödsdom.

Casim lyckas återvända till hembyn där hustrun Jamila fött parets andra barn, sonen Amàr, bara två dagar tidigare. Jagad av den hemliga polisen och underrättelsetjänsten mukhabarat flyr familjen upp i bergen där en smugglare hjälper dem över gränsen till nordvästra Iran.

Familjen vistas en tid i ett UNHCR-flyktingläger innan det öppnas en möjlighet att fly till Sverige tack vare ett förfalskat familjepass.

Priset för friheten

I många år levde Casim i okunskap om hur familjen hade det hemma i Kirkuk. Ett telefonsamtal en julaftonskväll tretton år efter att Casim landat i Sverige gav en fingervisning om vilka uppoffringar familjen tvingats göra sedan Casim deserterat och lämnat landet: hela familjen hade tillfångatagits och placerats i fängelse, samtliga familjemedlemmar hade fått utstå trakasserier och tortyr, obeskrivliga våldshandlingar och fruktansvärda övergrepp. Casims lillasyster hade t.ex. våldtagits och misshandlats till döds inför ögonen på sin mor.

”Plötsligt kunde jag se och förstå hans sorg. Smärtan han bar på. Ångesten och förtvivlan. Jag kunde själv känna den. Historien fångade mitt eget hjärta. Denna mörka bakgrund, detta liv kantat av våld och tragedier.”

Arkan Asaad är en flitigt anlitad föreläsare som för några år sedan startade den ideella organisationen ”Right 2 choose”, en organisation som utbildar kring tvångsäktenskap, mänskliga rättigheter och rätten att själv få välja sitt liv.

Arkan Asaad har också en webbplats där man hittar information om hans författarskap och hans föreläsningar: http://www.arkanasaad.se/

Lyssna på en intervju med Arkan Asaad - längd 19 minuter:

Arkan Asaad om hederskultur och rätten att välja sitt liv
Arkan Asaad om hederskultur och rätten att välja sitt liv - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan