Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Matt "Pajari" Damon och andra finländare ute i världen

Från 2015
Filmregissören Renny Harlin
Bildtext Filmregissören Renny Harlin
Bild: Atlantic Film Finland

Det fortsätter gå bra för Sunrise Avenue i Tyskland. Vi listade några andra finländare som fixat karriären utomlands.

HBL skriver att Sunrise Avenue-solisten Samu Haber har fått en egen tv-show i Tyskland. Programmet heter Die Band och Samu fungerar som programledare och rådgivare. Samu har också varit en tränare i programmet i Voice of Germany.

Bildtext Samu Haber
Bild: X3M/Catariina Salo

Det är inte bara Samu Haber som har lyckats utomlands. Du kanske redan visste att den amerikanska skådespelaren Matt Damon är delvis finsk. De finska generna kommer från hans mammas sida. Matts hela namn är Matthew Paige Damon. "Paige" ersatte det finska efternamnet "Pajari". Precis som alla stjärnor med kopplingar till Finland har också Matt sagt att han skulle vilja besöka det tusen sjöarnas land. Och i Finland gör vi stora rubriker av det här...

Varje riktig filmnörd i Finland vet vem Renny Harlin är. Han flyttade i mitten av 80-talet till Amerika och blev det största finska namnet i Hollywood. Till Rennys kändaste filmer hör bland annat Die hard 2 och Cliffhanger. Hans nyaste film Skiptrace med Jackie Chan har premiär i slutet av det här året.

Bildtext Pihla som Mina i Hansel & Gretel: Witch hunters
Bild: Paramount Pictures Corporation / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Också Pihla Viitala kommit med på den amerikanska filmduken. År 2013 var hon med i Hansel & Gretel: Witch hunters, och förra året åkte hon till Italien för inspelningarna av filmen Latin Lovers. Filmen hade premiär i mars det här året. Hennes karriär har också tagit fart på nordligare breddgrader, i och med en roll i den norska tv-serien Hellfjord.

Mera än bara Hollywood

Det är inte bara inom filmbranschen som finländare utmärkt sig. Suvi Riggs (före detta Koponen) kom på första plats i första säsongen av modelltävlingen Mallikoulu 2006. Efter det tog hennes karriär fart. Det första jobbet var i Milano där hon öppnade och avslutade en modeshow för ingen mindre än Prada. Hon har också arbetat som modell för märkena Chloé, Dolce & Gabbana, Chrstian Dior och Versace. Den 27-åriga Suvi har dessutom flera gånger synts på pärmen av tidningen Vogue.

Man skall inte heller glömma bort sportvärlden. Ishockey har alltid varit ett av våra starkaste kort, den första finländaren (Pentti Lund) började spela i NHL redan år 1946. Det största och nyaste namnet i ishockeyn är Teemu Selännes son Eetu. Han följer sin pappas fotspår, och förra året valdes han med till det finska landslaget för spelare under 18 år.

Och innan kommentarsfältet börjar fyllas: vi vet att Sverige alltid är snäppet bättre och steget före oss i allting. Men om ingen annan klappar oss på axeln får vi göra det själva.