Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hesburger i Borgå gör bättring efter kritikstorm

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 11:36.
Borgå Hesburger i köpcentret Lundi.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Snabbmatskedjan Hesburgers restaurang i Borgå har fått hård kritik för sin städning på sociala medier. Nu ska arbetsturerna ökas.

Kritikstormen mot Hesburger kom efter att en kund som var missnöjd med städningen i restaurangen i Borgå lade upp bilder på Facebook.

Under två tillfällen hade han fotograferat kladdiga golv, utspilld lemonad på stolarna, och brickor fyllda med matrester och skräp som ockuperar de flesta borden i restaurangen.

Då han uttryckte sitt missnöje uppmanade personalen honom att städa själv – vilket han också gjorde.

"Lite skräp stör inte"

– Det har aldrig varit världens mest städade restaurang, men man får mat där om man är hungrig, säger en kund som brukar äta på Hesburger ett par gånger i månaden.

– Om det är ostädat vänder jag inte om i dörren, utan sätter mig någonstans där det är lite städigare eller tar min mat med mig, fortsätter han.

En annan kund Yle Östnyland träffar i Borgå centrum säger att lite skräp inte stör, så länge man får äta i lugn och ro. Han får medhåll av sin kompis.

– Så länge man kan sätta sig vid ett bord där det inte är stökigt så stör det inte mig.

"De flesta för bort sina brickor"

Borgå Hesburger i köpcentret Lundi.
Bildtext Nu är borden i Hesburger rena och fina. Kunderna har inte heller låtit sig avskräckas.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

I samband med den debatt som uppstod på Yle Östnylands webbplats var det många som menade att smutsen och skräpet i restaurangen åtminstone delvis är kundernas fel.

Det är nämligen mening att man själv ska föra bort sina brickor.

– En del för nog bort sina brickor. Jag för själv bort min, men det är många som lämnar kvar dem, säger en flicka som brukar besöka restaurangen då och då.

– Jag tycker nog att folk för bort sina brickor. Det är väldigt oartigt om man inte gör det, säger en annan kund.

Då Yle Östnyland kikar in i restaurangen i samband med lunchrusningen på onsdagen ser det väldigt städat ut trots att det är smockfullt med kunder.

Personalen går med jämna mellanrum och samlar upp brickor eller skräp som lämnats kvar på borden, och torkar bordsytorna.

Fler arbetsturer då det är bråttom

Hesburger-kedjan, som är baserad i Åbo, meddelar nu att man har diskuterat problemen som lyfts upp på Facebook med restaurangens personal.

Kedjan kommer att öka mängden arbetsturer under brådskande tidpunkter, och fäster särskild uppmärksamhet vid att försöka förutse kundmängderna på ett bättre sätt.

Personalen kommer också att få mer utbildning med anledning av de saker som lyftes upp i kundresponsen.

Läs också:
Får en restaurang se ut så här?