Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En tjej från Samarkand

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 14:08.
Porträtt av Nasiba Abdullajeva
Bildtext Nasiba Abdullajeva

Uzbekistan har som de flesta andra länder ett rikt musikliv, men uzbekiska artister blir sällan kända särskilt långt utanför landets gränser. 53-åriga Nasiba Abdullajeva är ett sällsynt undantag. Hon är populär i många länder i Centralasien, Mellanöstern och Kaukasus, och genom ett par fina internationella skivutgåvor har hon skaffat sig fans över hela världen.

Nasiba Abdullajeva är egentligen av iransk och tadzjikisk härkomst, men hon är född och uppvuxen i den historiska staden Samarkand i Uzbekistan. Det legendomspunna Samarkand var en gång i tiden en viktig knutpunkt på den s.k. Sidenvägen mellan Istanbul och Peking. I dag är staden ett populärt turistmål.

Nasiba inledde sin karriär som folk- och schlagersångerska på 80-talet, då Uzbekistan ännu var en del av Sovjetunionen. I dag hör hon till de allra populäraste pop- och schlagerartisterna i hela den centralasiatiska regionen.

Sjunger på många språk

Nasiba är mycket språkkunnig. Hon kommer från en del av världen där språkgränserna inte alltid följer nationsgränserna, och hon är flerspråkig redan på grund av sina släktrötter. På sina skivor sjunger Nasiba på minst sex olika språk: uzbekiska, tadzjikiska, farsi, urdu, azerbajdzjanska, turkiska och ryska. Till hennes vidsträckta popularitet bidrar att hon väljer sångerna i sin repertoar från ett stort geografiskt område och i allmänhet sjunger dem på originalspråket.

Internationell karriär

2001 tog Nasibas karriär ett stort kliv framåt då hon genom ett tyskt skivbolag gav ut albumet 'Samarkand'. Skivan distribuerades till en början i Europa men kom ett par år senare också i amerikansk upplaga. Mottagandet var gott, och skivan gav Nasiba en hel del uppmärksamhet runt om i världen. Sedan dess har hon hunnit turnera både i Europa, USA, Japan och Indien.

Ny skiva

Just nu är Nasiba Abdullajeva aktuell med sin andra internationella skivutgåva, albumet 'Majnun'. Också här sjunger hon på många språk, och sångerna kommer från ett halvdussin olika länder. Soundet är modernt men innehåller många traditionella orientaliska element. Etnopop kunde man kalla den här anrättningen, där lyssnaren förs längs en modern variant av Sidenvägen från Turkiet ända fram till Tadzjikistan vid den kinesiska gränsen.

Musik med Nasiba Abdullajeva kan du höra i Café Continental i Radio Vega onsdagen den 15.4 kl. 18.03. Repris torsdag 16.4 kl. 21.05. Från och med onsdag kväll ligger programmet också på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan