Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen ordnar rekordrazzia idag

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 08:04.
Bildtext Var tredje bilist orskakar farosituationer vid omkörning.
Bild: YLE

Varannan bilist upplever att fortkörning har blivit allt vanligare, visar färska siffror från Trafikskyddet. På torsdagen intensivövervakar polisen hastigheterna på våra vägar.

På torsdagen finns det extra många polispatruller ute på vägarna, eftersom polisen ordnar en stor hastighetsövervakning i hela landet. Polisen tar i bruk alla sina automatiska övervakningskameror och alla tillgängliga patruller håller razzior vid vägarna.

Genom att ge ut en massa information om hastighetsövervakningen på förhand vill polisen se till att alla bilister håller extra koll på sitt körande. Det är jättebra att polisen är synlig på vägarna, säger Trafikskyddets planerare Lena von Knorring.

– När man ser en polisbil på vägen så lättar man automatiskt på gaspedalen och blir lite mera skärpt. Men överlag så borde vi ha mycket mer övervakning på vägarna för att lugna ner trafiken.

Varför väljer man att berätta om razzian på förhand istället för att försöka bötfälla så många som möjligt?

– Om folk är medvetna om att polisen övervakar extra noga så skapar det en positiv dubbeleffekt. Man vill inte bara straffa den som gör fel, utan i huvudsak informera och väcka uppmärksamhet, säger von Knorring.

Var tredje kör om utan full koll

Trafikskyddets planerare Lena von Knorring.
Bildtext Trafikskyddets planerare Lena von Knorring hoppas på mindre stress och brådska i trafiken.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Förutom fartdårar på vägarna finns det en hel del saker finländarna retar sig på i trafiken. Bilisterna irriterar sig bland annat på för korta avstånd till fordonet framför och farliga omkörningar. Enligt Trafikskyddets enkät har var tredje bilist tagit risker vid omkörningstillfällen.

– Det är självklart jättefarligt och kan leda till allvarliga trafikolyckor. Det kan komma mötande trafik och man utsätter både sig och andra trafikanter för fara, säger von Knorring.

Men det är inte bara de som kör för fort som orsakar farliga situationer. Det är inte heller bra att köra alldeles för långsamt. En jämn hastighet är alltid tryggast.

– Att man kör för långsamt kan också förorsaka risker. Till exempel om någon tappar tålamodet och plötsligt gör en jätteriskfylld omkörning. Men samtidigt kan man inte tvinga någon att köra fortare än den upplever att är säkert.

Lättare att hitta fel hos andra

Ungefär hälften av bilisterna säger ändå att de alltid beaktar trafiksäkerheten när de kör. Men det är lätt att överskatta de egna kunskaperna, samtidigt som man beskyller andra för eventuella farosituationer.

– Det är alltid lättare att se fel hos andra än hos sig själv. Vi är nog många som stör oss på andra i trafiken och glömmer bort att vi själva också gör fel. Det är bra att komma ihåg att vi alla har mest skyldigheter i trafiken.

Trafiken i samhället ökar, samtidigt som många har bråttom och är stressade hela tiden. Det skapar en farligare trafikmiljö.

– Vi tänker på att ta oss från punkt A till punkt B så snabbt som möjligt, istället för att ta det lugnt och försiktigt och fokusera på trygghet och säkerhet, säger Lena von Knorring på Trafikskyddet.

Diskussion om artikeln