Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rätten att bli bortglömd ska förbättras

Från 2015
Man skriver på dator
Bild: Yle

Finländarnas dataskydd ska förbättras. En ny EU-förordning om datasäkerhet ska förbättra vår rätt att bli bortglömda på internet.

Redan nu har man rätt till att granska sina dataregister och radera dem från systemet då det inte längre finns en orsak till att de sparas. Enligt en undersökning som EU-kommissionen gjort känner bara två av hundra till dataskyddslagarna väl.

När datasäkerheten ska förbättras i Europa innebär det även följder för utomeuropeiska aktörer.

– Idén med förnyelsen är ju att det europeiska regelverket ska gälla alla, säger dataombudsmannen Reijo Aarnio.

– Om man kommer in på den europeiska marknaden, oberoende om man är en aktör inom sociala medier eller sökmotorer, så ska man i Europa följa europeiska regler. Européer har rätt att bli raderade från register när det inte längre är befogat att ha dem där.

Irrelevant information ska bort

En försmak till kommande förändringar kom när EU-domstolen slog fast att människor har rätt att bli bortglömda från sökresultat på internet.

Google och andra sökmotorer blev tvungna att radera sökresultat som leder till föråldrad eller irrelevant information.

Dataombudsmannen i Finland kommer snart att fatta beslut om Google blir tvungen att radera vissa sökresultat om finländare i stridiga fall.

Att ha koll på saker är inte alltid klart ens för dem som innehar dataregister. I en förfrågning som gjordes förra året till myndigheter framkom att hälften av dem inte hade raderat en endaste uppgift från sina system. Situationen harmar Aarnio.

– Det är beklagligt ofta som man investerar miljoner i dataskyddssystem utan att man ens märker att exempelvis skaffa olika raderingsegenskaper till systemet.