Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia-Alcatel affären väcker diskussion

Från 2015
Uppdaterad 17.04.2015 06:52.
Nokia
Bild: EPA/STEFAN PUCHNER

I onsdags blev det klart att Nokia går samman med fransk-amerikanska Alcatel-Lucent. Resultatet är ett nytt bolag som blir världens största mobilnätverkstillverkare. Affären har analyserats i flera finländska dagstidningar.

Helsingin Sanomat skriver att Nokia endast köpte det som fanns till salu på marknaden. Branschens etta, Ericsson är inte till salu och samma gäller för tvåan, kinesiska Huawei.

Att Nokia köpte Alcatel-Lucent var uppenbarligen för att det inte fanns några andra alternativ för någondera parten. Lösningen kan fungera men det här handlar inte om någon "match made in heaven”, skriver Helsingin Sanomat.

Kauppalehti skriver däremot att man utgående från årsberättelser kan konstatera att Nokia och Ericsson kommer att bli jämnstarka i USA efter fusionen. Enligt Kauppalehti blir Nokia Ericssons största utmanaren i hela Nord- och Latinamerika.

Oroliga över jobben i Finland

Aamulehti skriver att de anställdas öde är en gåta. Då de två jättarna går samman försvinner all överlappande verksamhet och det här innebär oundvikligen en personalminskning.

Fransmännen kan som bekant stå på sig, därför har anställda finländare vid Nokia en orsak att vara oroliga för framtiden.

Hufvudstadsbladet är inne på samma spår som Aamulehti och skriver att i ljuset av tidigare företagsfusioner är farhågorna angående en personalminskning berättigade.

Hufvudstadsbladet poängterar ändå att storaffären i alla fall visar att Nokia har slutfört omstruktureringen efter den smärtsamma operationen då telefonerna försvann.

Diskussion om artikeln