Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kom ihåg skattekortet till sommarjobbet

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 09:09.
Skattebyrån i Borgå.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Skatteförvaltningen vill att unga får sina sommarjobbsinkomster på rätt sätt redan första lönedagen. Därför uppmanar en kampanj nu sommarjobbare att lämna in skattekortet till arbetsgivaren i god tid.

Under maj och juni är det många studerande på andra och tredje stadiet som inleder ett sommarjobb. Med kampanjen Ta med skattekortet till sommarjobbet vill Skatteförvaltningen hjälpa unga att komma ihåg skattekortet när de börjar arbeta.

Om skattekortet inte lämnas in till arbetsgivaren innan den första löneutbetalningen tas 60 procent av lönen som förskottsinnehållning. Skattekort behövs även för korta sommarjobb eller avlönad praktik.

Skatteförvaltningen har i början av året skickat ett skattekort till alla som fyllt 15 år. Sommarjobbare kan använda det eller vid behov beställa och skriva ut ett nytt skattekort via nätet.

– Det viktigaste är förstås att komma ihåg att över huvud taget ge arbetsgivaren sitt skattekort. Skattefrågor är knappast det första man tänker på så här inför sommaren, kommenterar servicedirektör Sanna Kuuri kampanjen.