Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kanonljud hörs med jämna mellanrum i Donetsk"

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 09:46.
OSSE-observatörer och pro-ryska separatister vi den sönderbombade internationella flygplatsen i Donetsk.
Bildtext Observatörer från OSSE och pro-ryska separatister vid den sönderbombade flygplatsen utanför Donetsk.
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Striderna i östra Ukraina har trappats upp igen den senaste veckan efter en längre period av lugn. Yles korrespondent Kerstin Kronvall anlände till det rebellkontrollerade Donetsk på onsdag kväll och har med egna öron hört tecken på nya sammandrabbningar.

- Innan jag somnade och nu i morse har jag hört dova kanonljud som antagligen kommer från flygplatshållet där det finns separatister och ryska krigare i närheten, säger Kronvall.

Rapporter om intensifierade stridigheter kom redan i helgen då strider utkämpades vid den internationella flygplatsen utanför Donetsk. Artillerield ska också ha förekommit vid den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol vid Svarta Havet.

Stor brist på allt

För människorna i Ukraina har lugnet innan de nya upptrappade striderna gjort att de kunnat leva ett mer normalt liv, säger Kronvall.

- På sätt och vis har människorna haft det lite bättre men bristen på allt, mat, mediciner och kläder är fortfarande stor. Det här har lett till att många har börjat åka över till den ukrainska sidan för att köpa mat, vattenbuteljer och läskedrycker för att det är lite billigare i Ukraina. Sedan åker man tillbaka och säljer dem vidare här.

Den negativa sidan för den som försöker tjäna pengar är de otaliga vägspärrarna som tar en liten avgift för alla som vill passera med sin last.

- Vinsten på en läskedrycksflaska blir inte så stor även om den säljs för mer än dubbla priset här jämfört med vad man betalar för den i Ukraina, säger Kronvall.

Bildtext Kerstin Kronvall
Bild: Yle / Anne Hämäläinen

Vill ha ett slut på dödandet

Enligt Kronvall är den allmänna uppfattningen bland invånarna att vilken regim som helst duger bara krigandet och dödandet upphör.

- Men det jag själv märkte igår när jag pratade med både lokala och utländska journalister var att de lokala journalisterna som tidigare varit ganska objektiva och inte haft någon stark åsikt åt någotdera hållet nu har blivit väldigt starkt separatistiska. De anser att den så kallade folkrepubliken som har utropats här är den enda rätta regimen för området.

Att Ukraina nyligen antog en lag om att nazistiska och kommunistiska symboler ska förbjudas har också spätt på de separatiststödda åsikterna, enligt Kronvall.

- Det har förstås genom propaganda fått en klar klang av att det är ett slag uttryckligen mot Donbass-området och östra Ukraina.

Diskussion om artikeln