Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veritabel kamp om andra plats

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 22:14.
Väljarstödet för partierna april 2015.
Bild: Yle

Vår visualisering visar alla partimätningar sedan 2011.

Kampen om andra plats i valet på söndag ser ut att bli olidligt spännande. I Yles färska gallup har Sannfinländarna tagit in på Samlingspartiet ordentligt medan SDP backat till fjärde plats. Centern är fortfarande klar etta.

I mätningen fortsätter Centerns försprång att vara stort även om partiet nu backar lite, till 24 procent från 24,9 procent i motsvarande mätning i mars.

På andra plats ligger Samlingspartiet, som har gått framåt en aning till 16,9 procent. Men Sannfinländarna närmar sig med god fart. På en månad har partiet gått upp från 14,6 till 16,7 procent. Det är den enda förändringen jämfört med mars som ligger utanför felmarginalen. Den är 1,6 procentenheter åt vardera hållet.

För Socialdemokraterna ser det däremot inte så ljust ut. Partiet backar nu från 16,2 procent och andra plats i mars till 15,1 procent och plats fyra. Om siffrorna håller i sig på söndag blir det alltså inga medaljer.

Ingen automatik

I synnerhet Samlingspartiet och SDP slår på valfältet på stortrumman för att komma tvåa i valet. Båda försöker övertyga väljarna om att en andra plats också är en plats i regeringen.

Men Centerordföranden och den sannolika nya statsministern Juha Sipilä har upprepade gånger sagt att det inte spelar någon roll för regeringsbildningen vem som blir tvåa, trea och fyra i valet utan programförhandlingarna avgör. Å andra sidan är trycket förstås stort på att de partier som gör bäst i från sig också bildar regering.

Hur som helst är allt nu upplagt för att göra en egen valtippning inför söndagens val.

Haglundeffekt?

Vilket eller vilka småpartier som får komma med i den nya regeringen beror inte så mycket på valresultatet som på konstellationen i övrigt. För dem är förändringarna i mätningen också marginella. SFP får emellertid ett väljarstöd som är rätt bra i en opinionsmätning där det svenskspråkiga samplet är litet. Partiet har gått stadigt uppåt under början av året och ligger nu på 4,6 procent. I valet 2011 fick SFP 4,3 procent av rösterna.

En möjlighet är att SFP ser något av en Carl Haglund-effekt. Haglund väntas göra ett mycket gott val i Nyland och ta röster av bland andra Samlingspartiets ordförande, statsminister Alexander Stubb.

Det har också spekulerats om att Haglund kan samla många röster bland Natoanhängarna och dessutom har han fått stor medial uppmärksamhet den senaste tiden på grund av sina uttalanden om Ryssland.

Antalet osäkra fortfarande stort

Antalet osäkra väljare har varit mycket stort i de senaste opinionsmätningarna. I den färska gallupen intervjuades 2 667 personer av vilka 1 558 uppgav sin partiståndpunkt. Det är 58,4 procent.

Samtidigt tyder mätningen på att valdeltagandet trots allt kan bli rätt livligt.

Intervjuerna i mätningen gjordes den 23.3.-15.4. Förhandsröstningen inför valet avslutades den 14.4.

Läs också:
Twitterbloggen: Tar Hjallis rubb och Stubb i Nyland?