Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Christoffer Gröhn: Nu kan Centern ta Helsingfors

Från 2015
Redaktör Christoffer Gröhn.
Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Centern, De gröna och VF antas höra till vinnarna i riksdagsvalet i huvudstadsregionen medan Samlingspartiet och Sannfinländarna antagligen kommer att backa. SFP hoppas på en Calle-effekt i Nyland men ett fjärde mandat skulle vara en överraskning, skriver Christoffer Gröhn i en valanalys.

Centern förutspås vara riksdagsvalets stora vinnare och partiets framfart lär också synas i huvudstadsregionen. I Helsingfors ställer partiet upp starka namn som Olli Rehn, Paula Lehtomäki (sittande ledamot från Nyland) och Timo Laaninen. Det mesta tyder därför på att partiet går framåt eftersom Centern nu bara har en ledamot från Helsingfors, nämligen Terhi Peltokorpi. Hon kan däremot ha svårt att förnya sitt mandat.

I den avgående riksdagen sitter 21 ledamöter från Helsingfors valdistrikt men i och med reformen av valdistrikten ökar antalet till 22.

Haavisto och Arhinmäki lockar väljare

Förutom Centern förutspås också De gröna och VF gå framåt i huvudstaden. I Helsingforsfullmäktige är De gröna större än SDP men i riksdagen har båda partierna lika många ledamöter, det vill säga fyra.

Pekka Haavisto för De grönas del och Paavo Arhinmäki för VF:s del antas ändå se till att partiernas mandat nu kommer att öka. De gröna har alltså alla möjligheter att få fem ledamöter i Helsingfors, medan VF kan gå framåt från två till tre.

SFP kommer sannolikt att ha en ledamot från Helsingfors också i följande riksdag och om det inte är Eva Biaudet är det en stor överraskning. Hon lär i stor utsträckning ärva Astrid Thors röster.

Samlingspartiet antas igen bli största parti i Helsingfors, men frågan är om partiet lyckas behålla sina sex mandat? I så fall kan till exempel minister Laura Räty hänga löst. Blir också intressant att se hur Juhana Vartiainen, överdirektör för Statens ekonomiska forskningsinstitut, klarar sig.

Att Jussi Halla-aho inte ställer upp för Sannfinländarna gör att partiet får det oerhört tufft om man vill behålla sina tre mandat, däremot kan Sampo Terho och Tom Packalén ligga bra till för inval.

Kamp om landets röstkung

I Nylands valkrets kommer matchen om hela landets röstkung att gå mellan Esbopolitikerna Alexander Stubb (Saml) och Timo Soini (Sannf). Oberoende av vem som vinner kommer såväl Samlingspartiet som Sannfinländarna att ha svårt att behålla den nuvarande mängden ledamöter från Nyland.

SDP har sju nyländska ledamöter och kan med partiordförande Antti Rinnes hjälp behålla den mängden. Däremot går partiet knappast framåt i Nyland. Det gör däremot Centern. Partiet har nu två nyländska ledamöter och vissa tippar till och med på en ökning med tre mandat, vilket ändå kan bli svårt.

Före detta statsministern Matti Vanhanen och företagarprofilen Anne Berner antas ändå locka nya väljare till partiet.

SFP:s ordförande, Esbobon Carl Haglund ställer också upp i Nyland och väljs nu in till riksdagen för första gången. Han får antagligen med sig två andra SFP:are, men att partiet får in en fjärde ledamot från Nyland kan bli svårt. Grankullapolitikern Veronika Rehn-Kivi kan möjligen få göra Haglund sällskap i riksdagen.