Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikdiggarens valdilemma

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
röstningssedel och hörlurar
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

I år har de politiska partierna och många av deras kandidater gett ut fler valvideon än någonsin tidigare. Men det är ändå förvånansvärt få som tagit musiken till hjälp. Det är mycket glest mellan specialskrivna vallåtar.

Visserligen har en handfull kandidater gett ut något som skall likna en egen vallåt, men de är personliga och således inte gemensamma för hela partiet.

Tidigare år har det förekommit fler vallåtar för olika partier, men i år har endast två partier gett ut en partipolitiskt specialskriven vallåt. Det är Centern och Kansallinen viskipuolue (Nationella whiskypartiet). Ja, tydligen finns det ett sådant parti också.

Centern vill få Finland i form med sin låt Suomi kuntoon. För att illustrera hur det skall gå till har de tagit hjälp av en stor joggande plyschhund.

Jag har nu tagit del av videon ett par gånger, men blir ändå inte riktigt klok på vem den riktar sig till. För den ser närmast ut som ett dåligt barnprogram. Det enda som fattas är en talande stickad socka.

Själva låten är en blandning av suomirock och schlager (iskelmä). Vore det inte för att de med milt våld försökt klämma in ett politiskt budskap mellan tonerna kunde det kanske bli en smärre sommarhit på skogsdansernas parkeringsplatser där kring midsommar. Nu blir helheten tyvärr litet väl haltande. Ungefär som på skogsdansernas parkeringsplatser där kring midsommar.

För säkerhets skull har Centern även gett ut en karaokeversion av Suomi kuntoon, men den får ni själva leta fram.

Whiskyparti

På den mer udda sidan har vi Kansallinen viskipuolue (Nationella whiskypartiet) som på sina webbsidor säger sig arbeta för "frihet och ansvar för individen". Och – ja. De ställer upp i årets riksdagsval. Men de är så små att de inte ens finns i partiregistret, utan ställer upp på Piratpartiets lista.

Trots det har Nationella whiskypartiet ändå gjort en egen vallåt som handlar om ansvar – Vastuullisesti med MC DeBugger.

Här märker man att ett politiskt budskap fungerar något bättre i en låt där det rappas framom att det sjungs som i Centerns låt. På det här sättet får man mer att rymmas med, även om själva budskapet här är förhållandevis populistiskt.

Här blir det också klart vem videon riktar sig till – unga urbaniker i främst huvudstadsregionen. Helhetsintrycket blir ändå aningen oseriöst. Inte minst med tanke på partinamnet Nationella whiskypartiet. Intressant nog dricks det ingen whisky i videon, även om drycken nog figurerar i en biroll.

Det finns en gemensam nämnare i dessa två valvideon och det är att bägge har en hund med. Förmodligen för att inge en känsla av trygghet och trofasthet.

Kanske bägge partier till nästa val kunde samarbeta under namnet Centrala whiskypartiet.

Riksdagskör

Men Nationella whiskypartiet och MC DeBugger kom ändå med ett budskap som jag gillade, nämligen uppmaningen att vi alla skall använda vår röst ansvarsfullt. Och det här är något som riksdagen i framtiden gott kunde ta fasta på.

Till nästa val hoppas jag att hela riksdagen gör en gemensam låt där samtliga 200 invalda ledamöter i kör höjer sina ädla stämmor för att uppmana folk att använda sin rösträtt – oberoende av politisk åskådning.

Det fanns i alla fall tidigare en musikklubb i riksdagen. Om den ännu lever vore detta något för den att ta itu med.

Dilemmat kvarstår

Men i detta val har vi musikdiggare fortfarande ett problem – vem skall vi rösta på? Vem vill arbeta för musikens bästa? Eftersom endast Centrala whiskypartiet gjort egna vallåtar kunde man kanske tro att deras kandidater är de största musikvännerna. Men är det verkligen så?

Det finns ju flera olika valmaskiner. Förutom de mest kända som Yles och MTV3:s har även ett flertal intresseorganisationer i år egna valmaskiner. Borde inte även vi musikdiggare få en egen valmaskin, så vi kan se vilka kandidater som lovar jobba för t.ex. att främja inhemskt musikliv och vår musikexport? Jomenvisst borde vi ju det.

Som det nu är har vi endast två alternativ – antingen rösta på Centern eller Nationella whiskypartiet för att de är de enda partier som gjort egna vallåtar i år. Hur bristfälliga låtarna än är. Eller på vilket annat parti som helst bara för att de haft den goda smaken att låta bli.

Decisions, decisions, som anglosaxarna pläga säga.

Tack till Charlotte Sundström för grundidén till denna text.

Dan Eskils musikbar