"Vi har jobbat jättemycket med Sagaboendet"
Kårkulla jobbar på att åtgärda de brister som kommit fram på Sagaboendet i Sibbo, men alla anhöriga är ännu inte nöjda.
I augusti i fjol vittnade före detta vårdare vid Kårkullas enhet Sagaboendet i Sibbo om misshandel och vanvård riktat mot de funktionsnedsatta boende.
Sedan dess har både polisen och Regionförvaltningsverket tagit tag i saken.
Regionförvaltningsverket har prickat både Sagaboendet och hela Kårkulla för osakligt bemötande och allvarliga försummelser i vården. Dessutom får Kårkulla kritik för sin bristande egenkontroll.
Debatten blev en väckarklocka
Veronica Hertzberg är styrelseordförande för Kårkulla. Hon säger att Kårkulla har vidtagit konkreta åtgärder, både med anledning av Regionförvaltningsverkets anmärkningar och hela debatten.
Fallet blev en väckarklocka för alla inblandade.
– Från och med augusti har vi jobbat jättemycket med Sagaboendet, att rusta upp där och att fundera över vad som har gått snett och hur det kan göras bättre.
– Hela Kårkulla har skärpt sig för att få ordning på informationsgången och hur man jobbar så att både brukarna och arbetstagarna mår bra.
Kårkulla måste nu satsa på att hitta kompetent personal, att förbättra matens kvalitet och dialogen med de anhöriga, och att se till att det blir mer utomhusvistelse och aktiviteter på Sagaboendet.
Sagaboendets rykte har skadats
Det finns brukare och anhöriga som inte är intresserade av att komma till Sagaboendet.
Veronica Hertzberg
Två anställda misstänks för misshandel och jobbar inte längre kvar på Sagaboendet.
Trots det har Sagaboendets rykte påverkats, bekräftar Hertzberg.
– Det finns brukare och anhöriga som inte är intresserade av att komma till Sagaboendet. Där finns lediga platser och vi funderar på om vi borde stänga en av de mindre enheterna med fyra platser.
– Vi måste göra ett långtidsarbete för att visa att det är ett bra ställe att bo på också.
Viktigt att lyssna på de anhöriga
Hertzberg menar att Kårkulla har fått en hel del lärdomar av fallet med Sagaboendet. En av dem är att man också informerar om sådant som är besvärligt, eller om något särskilt har hänt.
– En annan sak är att det är väldigt viktigt att lyssna på de anhöriga och fundera på hur de och brukarna har det. Vi måste också jobba på att det är hemtrevligt och att arbetsgemenskapen fungerar.
Inte helt nöjd
Det är inte väggarna som gör ett hem till ett hem.
Thea Bärlund
En som inte helt skriver under det Hertzberg säger är Thea Bärlund, vars son bor på Sagaboendet. Hon är fortfarande missnöjd med informationsgången och öppenheten.
Som exempel nämner hon att hon fick inbjudan till en glöggkväll för anhöriga en dag i efterskott samt långsamma svar på frågor som berör hennes son och boendet.
– Visserligen har de städat upp i gruppboendet och inrett det vackrare. Men det är inte väggarna som gör ett hem, utan personalen och hur du blir bemött som anhörig.
Kårkulla har tidigare fattat beslut om att grunda regionala anhörigråd för att förbättra dialogen mellan samkommunen och de anhöriga. Bärlund valde att inte gå med.
– Jag känner ju inget förtroende för Kårkulla och det måste finnas en öppen dialog för att du ska kunna jobba i ett anhörigråd. Och det finns det tyvärr inte enligt mig, säger hon.
Se en längre intervju med Veronica Hertzberg:

Bakgrund:
"Bra att Kårkulla har tagit tag i saken"
Beslut om åtal i fallet Sagaboendet tas i maj
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Marjamäki: Vi kommer att lyssna på de anhöriga
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Rätt att vänta på utredningarna"
Nu vet vi att våra röster blir hörda