Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tar Hjallis rubb och Stubb i Nyland?

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Harri Harkimo ochAlexander Stubb
Bild: Yle

När diskussionen kring Helsingfors annektering av sydvästra Sibbo gick som hetast intervjuade jag sibbobon Hjallis Harkimo, som också engagerat sig i frågan. Efter intervjun frågade jag om han inte var sugen på riksdagen. Hjallis svarade med ett gapskratt:

- Vet du hur dåliga löner riksdagsmännen har?

I Yle Fems valvaka för fyra år sedan fick Hjallis igen frågan om inte riksdagen intresserar.

Risken att Hjallis snart tvingas sitta i riksdagen och läsa papper är ändå stor. Han är kandidat i Nyland och det skulle vara en överraskning om han inte samlar en hel del röster. Den stridbare Hjallis har i en gallup för tidningen Länsiväylä rent av förutspåtts utmana Alexander Stubb som Samlingspartiets röstkung. Stubb fick hela 41768 röster i det föregående riksdagsvalet. Det var näst mest röster i hela landet.

Sannf:s Timo Soini.
Bildtext Timo Soini var nationell röstkung 2011.
Bild: Marcus Rosenlund

Tungt lass på Soini

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini blev för fyra år sedan nationell röstkung med 43437 röster. Med den röstmängden drog han med sig 6 andra sannfinländare till riksdagen. I år siktar bland andra Jussi Niinistö och Pirkko Lerner-Ruohonen på återval. Simon Elo, tidigare ordförande för Sannfinländarnas ungdomsorganisation hör till utmanarna på Sannfinländarnas lista.

Feldt-Ranta vs Blomqvist

Bildtext Vem får fler röster? Blomqvist eller Feldt-Ranta?
Bild: Yle/Maria Wasström

De finlandssvenska socialdemokraternas starka kort i Nyland är Maarit Feldt-Ranta. I valet för fyra år sedan fick hon 7546 röster. Med det slog hon med knapp marginal SFP:s nyländska röstmagnet Thomas Blomqvist (7362), också han från Raseborg.
Lojobon Matti Saarinen lämnar politiken och också omstridde Mikael Jungner har sadlat om. Jungner fick 8.000 röster senast. Arbetsminister Lauri Ihalainen fick hela 15.000 röster i Nyland i förra valet, men kandiderar nu i Mellersta Finlands valkrets.

Kimmo Kiljunen föll ut ur riksdagen år 2011, men försöker sig nu på en come back. Också tidigare häcklöparen Arto Bryggare försöker komma in i riksdagen. Han har blivit vald två gånger, men också trillat ut två gånger.

Justitieminister Tuija Brax
Bildtext Tuija Brax tackar för sig.
Bild: Yle

De gröna till val utan sin röstmagnet

De gröna fick tre mandat i Nyland i det senaste valet. Då var Tuija Brax röstmagnet med 7882 röster, men hon kandiderar inte nu. Jani Toivola hade redan meddelat att han inte ställer upp för återval, men kom senare på andra tankar. Jyrki Kasvi kom på suppleantplats senast och försöker nu nå ända fram.
Bland de finlandssvenska kandidaterna inom De gröna kan vi notera Markus Drake och Jocke Lybeck.

Seger för Centern?

Anne Berner är Årets businessman 2009
Bildtext Anne Berner har seglat upp som en stark C-kandidat.
Bild: YLE

Centern förutspås bli valets vinnare, också i Nyland. I valet för fyra år sedan tappande partiet två mandat och bara Paula Lehtomäki och Antti Kaikkonen klarade inval.
Lehtomäki kandiderar nu i Helsingfors, men Kaikkonen siktar på återval i Nyland. Också tidigare statsministern Matti Vanhanen vill tillbaka till politiken. Anne Berner har också seglat upp som en stark C-kandidat.

Calle-effekt?

Försvarsminister Carl Haglund.
Bildtext Carl Haglund är potentiell röstmagnet inom SFP.
Bild: Str / Lehtikuva

SFP fick trion Thomas Blomqvist, Christina Gestrin och Mikaela Nylander invald för fyra år sedan. Gestrin ställer inte upp i år, men partiet hoppas att Carl Haglunds kandidatur skall ge ett lyft och på partikansliet finns förhoppningen att återta det fjärde mandatet.

Läs också:
Ger Calle-effekt tilläggsmandat?
Stenhård kamp om mandaten i Österbotten
Segervittring för SFP med Biaudet?

Twitterbloggen