”Bra att Kårkulla har tagit tag i saken”
På kort tid har läget blivit betydligt bättre på Sagaboendet i Sibbo. För mindre än ett år sedan vittnades det om våld på boendet.
Kårkulla samkommun har jobbat hårt med att återfå förtroendet efter det kaotiska läget på sensommaren 2014. Alla är inte nöjda och övertygade ännu, men Kårkulla får gott betyg för sitt jobb så här långt.
Annette Tallberg är sakkunnig vid Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, FDUV. Då Regionförvaltningsverket gav Kårkulla flera anmärkningar tog hon nyheten med delade känslor.
– När det händer något sådant här så vill man veta exakt vad som har hänt. Naturligtvis var det tråkiga nyheter då det visade sig att det finns brister. Samtidigt är det bra att Kårkulla har tagit tag i saken och jobbat för att förbättra situationen.
Fallet får inte tystas ner
Tallberg anser att det är bra att det har erbjudits stöd både till dem som bor på Sagaboendet och till personalen. Hon hoppas också att arbetet fortsätter och att personalen får handledning och utbildning. Det är viktigt att man lyssnar på anhöriga och dem som bor på Sagaboendet.
Hon vill ändå inte tysta ner det som hänt i fjol.
– Det här kan användas för att förebygga att något liknande händer igen. Det är bra om diskussionen hålls i gång, tycker Tallberg.
Kommunen håller ett vakande öga på Sagaboendet
Även vid Sibbo kommun vill man fokusera på ljuset i tunneln.
– Det positiva är att det har gjorts mycket arbete efter det skedda. Vi har besökt stället i mars i år och kan konstatera att stämningen och miljön har förändrats, berättar Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.
Efter besöket och de åtgärder Kårkulla har vidtagit är det inte direkt någonting som oroar Sibbo kommun just nu - snarare tvärtom.
– För tillfället är vi nöjda. Anhöriga har inte varit i kontakt och rapporterat något oroväckande. Invånarna har också varit nöjda. Om man inte hör något brukar det oftast betyda att allt är i skick, säger Kokko.
Det betyder ändå inte att Kokko kan luta sig tillbaka och förvänta sig att allt ska sköta sig självt. Kommunen kommer att hålla ett vakande öga på Sagaboendet och andra privata vårdaktörer.
– Man måste nog göra regelbundna besök då och då. Det hör till våra uppgifter.
Bakgrund:
"Vi har jobbat jättemycket med Sagaboendet"
Beslut om åtal i fallet Sagaboendet tas i maj
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Marjamäki: Vi kommer att lyssna på de anhöriga
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Rätt att vänta på utredningarna"
Nu vet vi att våra röster blir hörda