Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1979

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Israeliska Gali Atari och Milk & Honey vann Eurovisionen år 1979.
Bildtext Israeliska Gali Atari och Milk & Honey vann Eurovisionen år 1979.
Bild: EBU

Djingis Khan härjade i Israel, Spanien fiskade röster med småbarn och klassikern Hallelujah vann tävlingen.

För första gången arrangerades Eurovisionen utanför Europa eftersom Israel tagit hem segern året innan. Nitton länder deltog i den tjugofjärde tävlingen. Också Turkiet skulle vara med men drog sig slutligen ur för att olika arabstater så hårt motsatt sig att tävlingen skulle hållas i Israel.

Västtyskland deltog med den numera kultförklarade gruppen och låten Dschinghis Khan. I hemlandet hördes upprörda röster över bidraget: hur skulle israelerna uppfatta låten om den mongoliska härskaren som också härjat på deras område? Men oron var obefogad, publiken i Jerusalem gav gruppen och deras fartfyllda framträdande vilda applåder.

Trots några tolvpoängare fick tyskarna ändå nöja sig med en fjärde plats.

Finland representerades av Katri Helena med låten Katson sineen taivaan. Låten är tonsatt av Fredi som två gånger tidigare representerat Finland. Låten knep en fjortonde plats med 38 poäng.

Spanien kom tvåa med Su Canciõn. På scenen hade sångaren Betty Missiego med sig fyra små barn som först satte sig vid hennes fötter och senare stämde in i la-la-la. I slutet av numret rullade de ut vimplar på vilka det stod ”tack” på olika språk. Detta var förstås totalt publikfrieri, men det gick hem hos jurymedlemmarna.

Israel vann för andra året i rad. Låten hette Hallelujah och sjöngs av Gali Atari och gruppen Milk & Honey. I början var det endast Gali Atari som sjöng, men så småningom stämde allt fler sångare och instrument in. I tävlingen sjöngs låten på hebreiska, men otaliga versioner har senare spelats in på olika språk, också finska och svenska.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.