Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ta din kompis i handen och gå på bio

Från 2015
Run all night
Bildtext Liam Neeson är en beskyddande yrkesmördarfarsa i filmen Run all night.
Bild: Warner Bros

TGIF! Här får du de nyaste filmerna.

Det är en salig röra av aktuella filmer som nu kommit till biograferna. Årets enda inhemska svenskspråkiga film Tsamo har premiär denna vecka. Också en prisbelönt film som är kritisk mot Ryssland och en finsk sympatisk dokumentär anländer till biograferna. Ifall du älskar actionfyllt Hollywood-stuk levereras det av Ex Machina och Run all night.

Leviathan

Filmen som kammat hem priser i både Cannes och på Golden Globe-galan handlar om det korrumperade Ryssland. Många anser att filmen borde ha vunnit en Oscar i stället för filmen Ida från Polen.

Tsamo

Tsamo är årets enda inhemska svenskspråkiga film. På 1800-talet köper en finländsk man en åttaårig indianflicka, Tsamo, från Alaska och hämtar henne till Finland. Hon skiljs åt från sitt eget folk och blir sedan en hackkyckling i sitt nya land eftersom hon är så annorlunda. Filmen handlar om människans identitet och utanförskap. Hur ska det gå för Tsamo? Läs mer om filmen här.

Ex Machina

Kodaren Caleb jobbar på världens största it-bolag. Han vinner en tävling på jobbet där priset är att få spendera en vecka tillsammans med bolagets mystiska superintelligenta vd, Nathan. Caleb får hör att Nathan utvecklar världens första artificiella intelligens i form av en robottjej. Det hela urartar i en spännande scifi-thriller.

Run all night

En riktigt brutal fight mellan två pappor handlar den här filmen om. Jimmy (Liam Neeson) är en yrkesmördare som råkar skjuta ihjäl sin långvariga väns son. Vännenär en mafiaboss (Ed Harris) och Jimmys son har hamnat i strul med mafian. Jimmy, som inte har något nära förhållande till sin egen son blir tvungen att välja vilken sida han ställer sig på, familjens eller vännens.

Hymyjen maa

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen har gjort en rörande dokumentär om deras resa till Thailand för att hjälpa sin alkoholiserade vän som blivit av med allt, till och med sin förmåga att gå. Vännen har bott i Thailand i tio år men har på grund av alkoholen blivit av med fru, barn och sitt hem. Läs Myteriets intervju med de hjälpande änglarna.