Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Framtidens bibliotek är redan här

Från 2015

Självbetjäning blir allt vanligare i våra bibliotek. Nu kan man från sin egen dator eller läsplatta låna e-böcker på Porsse-biblioteken i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola. Motsvarande system finns i biblioteken runt om i Nyland. Information om dem kan man hitta på bibliotekens hemsidor.

Biblioteken i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola har 300 e-böcker för utlåning
Bildtext Biblioteken i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola har 300 e-böcker för utlåning

Porsse-biblioteken har skaffat en gemensam e-bokssamling med omkring 300 böcker. De flesta är finskspråkiga men det finns också knappt hundra svenskspråkiga böcker och några utländska faktaböcker.

Så här gör du

För att kunna låna e-böcker behöver kunden ett bibliotekskort. Först måste man ladda ned läsprogrammet Bluefire Reader via Porsse-bibliotekens e-bibliotek. Biblioteken tillhandahåller Ellibs snabbtips för surfplattor.

Biblioteken har 1-2 licenser per e-bok. Om en bok är mycket populär kan biblioteken skaffa flera licenser.

Man kan samtidigt låna högst fem e-böcker och reservera högst sju. Om böckerna är utlånade kan man liksom med vanliga böcker ställa sig i kö för att få låna böckerna.

Ingen risk för böter

Lånetiden är antingen 2 veckor eller 1 dag. Det finns ingen risk för böter eftersom det inte längre går att läsa böckerna efter att lånetiden har gått ut.

Biblioteken betalar lika mycket för e-böckernas licenser som för pappersböcker men e-böckern tar inget utrymme i biblioteken.

Låna nyheter och musik

Porsse-biblioteken har också övriga e-tjänster: e-tidningsbaserna ePress med inhemska tidningar och PressDisplay med tidningar från hela världen. Dessutom finns musikdatabasen Naxos med närmare en miljon stycken att välja mellan.

Låna mitt i natten

Det blir allt vanligare att man kan låna böcker mitt i natten fastän bibliotekspersonalen inte är på plats. För att komma in i biblioteket behöver låntagaren sitt bibliotekskort och möjligen en pin-kod. Kameror övervakar att kunderna inte bryter mot bibliotekets regler.
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Mer om ämnet på Yle Arenan