Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Framtidens bönder

Från 2015
Unga bönder
Bildtext Morten Dalby har 135 mjökande ekologiska kor
Bild: DR

I serien Unga bönder möter vi åtta unga danskar som inget högre önskar än att bli bönder. Sedan barnsben har de sparat vartenda slant för att kunna förverkliga sin dröm om en egen gård.

Line, Kim, Morten och Thomas är redan självständiga bönder medan Björn är delägare i familjens pälsfarm, Philip driver gården tillsammans med sin familj och Jens har ett eget företag vid sidan om jobbet på hemgården. Heidi har just avlagt sin agronomexamen och jobbar som arbetsledare på familjens gård.

Serien följer de unga en hel sommar för att förstå vad det är som driver dem och få en inblick i vad deras jobb går ut på. De stiger upp i tidigt på morgnarna, mjölkar, skottar dynga, sköter kalvningar, slaktar grisar, sår, skördar och vill göra det så ekologiskt som mjöligt och se till att djuren mår bra.

Många unga i samhället skulle inte villa ta på sig ett så stort ansvar. När Line Pedersen som 20-åring köpte sin gård kunde hon satsa de 800 000 danska kronor som hon sparat ihop. Vad är det som driver henne? Morten Valby har haft en egen gård sedan han var 20 år. Som 23-åring har han 135 mjölkande ekologiska kor. Hur är det möjligt?

De är jordbrukets framtid och framtidens jordbrukare gör inte alltid saker på samma sätt som tidigare generationer.

Unga bönder (De unge landmænd)
Yle Fem söndagar kl. 19.00, seriestart 19.4.2015 (repris lördagar)
8 avsnitt.
Inga Arenarättigheter.

Produktion: DR; Nordvision.