Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Stefan Lindfors är arrogant och högljudd

Från 2015
Uppdaterad 17.04.2015 18:51.
Stefan Lindfors är inredningsarkitekt och formgivare.
Bildtext Stefan Lindfors.
Bild: Parad Media/Yle

- Jag är totalt ointresserad av det förflutna. Det enda som intresserar mig är framtiden och nuet, säger formgivaren och inredningsarkitekten Stefan Lindfors.

Han säger det med eftertryck. Och förklarar att det är oinspirerande att sola sig i glansen av gamla framgångar eller vältra sig i eländet av sådant som blivit fel. Det är mycket mera spännande att se på det som ännu är ogjort som det potentiellt bästa man någonsin gjort.

Produktiv karriär

Den här inställningen till jobbet har lagt grunden till en karriär som enligt vilka som helst mått mätt är otroligt produktiv. Och mångsidig. Stefan Lindfors har inte nöjt sig med att stanna kvar i det gamla och bekanta, utan har ständigt utmanat sig själv med att erövra nya områden. Alltid har omvärlden inte mött honom med förståelse. Vi har en tendens att misstro dem som inte stannar i sitt skrå. Jante-lagen: Vem fan tror du att du är?

Många gånger har Stefans tendens att gå mot strömmen fått folk att fälla mindre fördelaktiga omdömen om honom. Han har kallats arrogant, högljudd och fullständigt övertygad om sin egen förmåga att göra nästan vad som helst. Som då han skulle göra musikvideor. Hur skulle han, som inte hade minsta lilla utbildning i branschen, klara det?

Men det blev flera rockvideor för gruppen H.I.M. och senare också reklamfilmer.

Fördömande kollegor

- Konstnärskretsarna kan vara nog så fördömande ibland. Det finns mycket som sägs bakom ryggen på folk. Det har varit uppfriskande att jobba i reklambranschen där man är mera fördomsfri, säger Stefan. De mindre smickrande omdömena om hans person tycks inte bekymra honom det minsta.

- Jag är en egoistisk skit, konstaterar han lugnt. Men tillägger att han är en ÄRLIG egoistisk skit, det vill säga, folk vet var han står och han ljuger inte. Mot den bakgrunden är det förlösande att höra en avvikande åsikt. Stefans mamma Anita känner inte igen beskrivningen Stefan ger av sin egen person. Hon säger att om man har bekymmer så är det just precis Stefan man skall gå till. Han lyssnar och bryr sig och är genast beredd att hjälpa.

Stefan Lindfors är huvudgäst i lördagens Efter Nio med Bettina på Yle Fem den 18.4 kl. 21.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan