Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Eurozonen och USA går i otakt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Byggarbetare i Miami
Bildtext De ekonomiska indikatorerna pekar uppåt i USA.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Den amerikanska dollarn har under det senaste året förstärkts avsevärt mot euron. Kursförändringen förklaras till stor del av att den amerikanska ekonomin upplever ett uppsving medan eurozonen stampar på stället.

Ur finländskt perspektiv har den starka dollarn åtminstone en positiv följd. Den finländska ekonomin är starkt beroende av exportindustrin och en billigare euro gynnar de företag som handlar i dollar.

För den amerikanska ekonomin är kursfluktuationerna inte lika betydelsefulla.

- Den amerikanska ekonomin är mycket stor, trots att utrikeshandelns betydelse för USA:s ekonomi har ökat. Men jämfört med europeiska länder är den amerikanska ekonomin mer sluten.

- Jag tror inte att dollarns värdestegring leder till att den stora amerikanska ekonomin hamnar i recession, säger Paul Wachtel som är professor i nationalekonomi vid New York University.

Potentiellt bortfall av turister oroar inte

Den amerikanska dollarn har förstärkts med över 20 procent under de senaste tolv månaderna.

Kursutvecklingen har lett till att USA blivit ett betydligt dyrare resmål för européer men inte ens i turiststaden Miami är man oroad över det potentiella bortfallet av europeiska turister. Ekonomin i Florida växer så det knakar och framtidstron är stark.

USA:s ekonomi mår allt bättre, så allt fler amerikaner reser på sin fritid. Hälften av de som besöker Miami är amerikaner.

De europeiska turister vi eventuellt tappar kompenseras av allt fler amerikanska, tror Rolando Aedo, vice vd vid Miamis turistbyrå

Massvis med pengar i omlopp i Miami

Ett stenkast från Miamis centrum basar Steven Lewis för bilaffären Brickell Luxury Motors. Lyxbilarna står på rad och Steven försöker inte ens dölja att affärerna blomstrar.

- Floridas ekonomi blomstrar. Fastighets- och byggbranschen har vaknat till liv och inflyttningen från Europa och Sydamerika är stor. Framtiden ser ljus ut då mycket pengar är i omlopp, förklarar han.

Ränteläget en potentiell fallgrop

Även om den amerikanska ekonomin har återhämtat sig väl från finanskrisen 2008 så finns det fortfarande orosmoment. Vid den amerikanska centralbanken hoppas man innerligt att den nuvarande trenden håller i sig.

- Centralbanken har små möjligheter att reagera om USA skulle hamna i recession i och med att räntenivån fortfarande är nära noll. Den amerikanska ekonomin är sårbar och det oroar mig.

- Dessutom kan man ifrågasätta hur stark återhämtningen har varit. Den ekonomiska tillväxten de senaste fem åren har varit avsevärt långsammare än efter recessionerna 2001, 1990 och 1980. Då återhämtade sig ekonomin mycket snabbare, säger professor Wachtel.