Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skräp överbord

Från 2015
Uppdaterad 18.04.2015 15:45.
Skräp på en strand
Bildtext Skön strand, va?
Bild: U.S. Fish and Wildlife Service

Inspirerade av mikroplast i Östersjön tog vi reda på de underligaste grejerna som sköljt upp på stränder runt om i världen.

Tidigare i veckan skrev Myteriet en artikel om mikroplast – de små plastpartiklarna i flera av hygienprodukterna vi använder som inte filtreras bort på reningsverken och hamnar i Östersjön. Vi på webbredaktionen tog en titt på samma fråga ur ett… ”större” perspektiv.

Föreställ dig att du ligger på den varma sanden på din favoritstrand medan solen smeker din hud och det sköna ljudet av vågorna vaggar dig till en härlig dagsdröm. Plötsligt blir du abrupt väckt till verkligheten då en pipande, gul gummianka landar på ditt huvud, eller en sko, eller en gigantisk legogubbe, eller nå ja, du får läsa den här artikeln för att ta reda på andra bisarra grejer som sköljt upp på stränder runt om i världen.

Gummiankor

Gula ankor i vatten
Bild: cjneau /flickr/creative commons

År 1992 gick närmare trettio tusen gummiankor överbord på ett lastfartyg i mitten av Stilla havet under en resa från Hong Kong till USA. De söta badleksakerna sköljer upp på stränderna runt om i världen fortfarande idag, över tjugo år senare.

Trots att den gigantiska plastankflottan är skadlig för naturen, har den också haft en otippad positiv följd. Under åren har ankorna dykt upp i fjärran platser så som Sydamerika, Australien, Hawaii, Alaska, Skottland och till och med vid Nordpolen, vilket har lärt oceanografer mycket om våra havsströmmar. Läs mera om de vandrande gummiankorna The Independents artikel.

Skor

Befolkningen på den nederländska ön Terschelling var förbryllade då nästan en halv miljon skor vällde fram ur vågorna en vacker dag år 2006. Mysteriet blev snart löst då skorna spårades till de femtioåtta containrar som fallit överbord på ett lastfartyg. Ön präglas av strandsatta saker på grund av dess position. Till exempel ett år senare efter skoincidenten blev samma strand översvämmad av en massiv "bananvåg".

Skor verkar vara bland de populäraste sakerna som dyker upp ur havets djup. Förutom fallet Terschelling har röda Nike-gymnastikskor i åratal sköljt upp på stränder runt om i världen. De sextio tusen Nike-skorna härstammar också från ett lastfartyg som råkade ut för en storm år 1990. Dessa två är varken de enda eller de sista fallen av "skor överbord".

Gigantisk legogubbe

Barn hänger på en stor legogubbe på en strand
Bild: dufois/Wikimedia Commons

Kanske ännu mera förbryllande än en skoflotta är en gigantisk legogubbe som solar på stranden. Den mystiske legomannen har uppenbarat sig på flera stränder – i Nederländerna år 2007, Brighton Beach, Storbritannien år 2008, Siesta Key Beach i Florida år 2011 och på en strand i Los Angeles år 2012.

Mysteriet var inte långlivat och har också en förklaring. Legogubben heter Ego Leonard och är ett konstverk av en holländsk konstnär med samma namn. I fjol dök Ego Leonard upp också i Japan, vilket du kan läsa om här.

Majschips

En container som också (föga överraskande) fallit från ett lastfartyg kom med stora rikedomar för de lyckligt lottade vid kusten i North Carolina. Året var 2006 då tusentals oskadade påsar majschips i olika smaker sköljde upp på stranden. Mums. Läs och kolla in bilder på gratis strandbuffén i North Carolina här.

En bil

En skräpbil på en strand
Bild: Läsarbild/Kymen Sanomat

Dags att ta en titt lokalt. Det är inte alls underligt med båtvrak, men ett dryga tjugo år gammalt bilvrak? I havet? I Finland? Några fritidsdykare gjorde ett märkligt fynd i fjol på havsbottnen i Fredrikshamn. De hittade en sällsynt bil av modellen Lotus Excel från 1990.

Det visade sig att bilen hade varit med sin lagliga ägare i fyra månader innan den blev anmäld stulen. Vem vet, kanske bilen har legat där sedan 1990. Kymen Sanomat skriver om bilvraket här.

Champagne och öl

Minns du nyheten om världens äldsta champagne som hittades i närheten av Åland? Det var faktiskt inte bara en flaska det handlade om. Skeppsvraket som innehöll flaskan innehöll 144 flaskor champagne till och dessutom fem flaskor öl. Skulle det smaka lite nästan tvåhundra år gammalt champagne? Läs mera om skeppsvraket och världens äldsta champagne här.