Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sara Bergström: Nagelbitare i Vasa valkrets på söndag

Från 2015
Uppdaterad 17.04.2015 19:04.
Sara Bergström
Bildtext Sara Bergström är nyhetschef på Yle Österbotten.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Riksdagsvalet på söndag har alla förutsättningar att bli en riktig nagelbitare i Vasa valkrets. Befolkningen i valkretsen har minskat och det märks också då folket ska gå till val. Nu finns det bara 16 mandat att fördela istället för de tidigare 17.

Vilket eller vilka partier som blir förlorare återstår att se, skriver Yle Österbottens nyhetschef Sara Bergström.

Av de nuvarande ledamöterna ställer två tidigare röstmagneter inte upp för omval, Ulla-Maj Wideroos (SFP) i Närpes och Mape Mäntymaa (Saml) i Vasa. Rösterna på Miapetra Kumpula-Natri (SDP) i Vasa flyter också eftersom hon blev invald i EU-parlamentet i fjol.

Mandat i Vasa valkrets
PartiRösterProcentMandat
Centern56 36822,64
SFP48 32119,44
Sannf42 75317,23
Saml35 10714,13
SDP34 75714,02
KD16 3456,61
VF9 3203,70
Gröna3 5461,40

Fullmäktigeordföranden i Vasa, Joakim Strand (SFP), samlade knappt 3000 röster förra valet och blev då åttonde på SFP:s lista. Men han har profilerat sig starkt sedan dess och väntas få stort stöd bland både svensk- och finskspråkiga i Vasa.

En del av Mäntymaas samlingspartistiska röster kan gå till honom och Strand tilltalar dessutom unga urbana väljare. Det är möjligt att han kan tävla om andra platsen på SFP:s lista efter justitieminister Anna-Maja Henriksson som väntas bli röstdrottning.

Ingen kronprinsessa

Ulla-Maj Wideroos har ingen klar kronprins eller kronprinsessa. Hennes 6000 röster från förra valet kan sprida sig mellan sydösterbottniska kandidater och de starka kvinnor som kandiderar i Vasaregionen.

Riksdagsledamot och företagaren Lars Gästgivars som satsat i en del företagsetableringar i Närpes kan också få understöd där, liksom Malax förre kommundirektör Mikko Ollikainen. De svenskösterbottniska bönderna brukar enas kring en kandidat, som de senaste åren varit Mats Nylund.

Olidligt spännande

Det kommer att bli olidligt spännande för SFP på söndag. Partiet går till val med en ovanligt stark kandidatlista och rösterna kan fördelas jämnt mellan många kandidater, speciellt i Vasaregionen. Senaste val skilde det över 1000 röster mellan den siste invalde sfp:aren, Lars Gästgivars och första ersättaren, Mikael Käld.

I år kan det vara ganska få röster som avgör vem som kommer kniper det fjärde mandatet, om partiet får tillräckligt med understöd.

Mikko Ollikainen, som fick 3300 röster i förra valet, har samlat erfarenhet genom jobbet som kommundirektör och utredningen av vårdreformen sedan dess. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg ställer upp för första gången i ett riksdagsval. Han tävlar delvis om samma röster på landsbygden kring Vasa och har bland annat profilerat sig genom att ifrågasätta den senaste regeringens reformförslag.

Kvinnoröster i Österbotten kan tänkas spridas mellan Vasabon Wivan Nygård-Fagerudd, som samlade drygt 10 000 röster i EU-valet i fjol, Anna Bertills som är lokalpolitiker i Vasa och Elli Flén i Nykarleby.

Centern har medvind

Det är Centern och SFP som sitter på den största makten i valkretsen. Centern förlorade 20 000 röster och tappade två mandat till Sannfinländarna förra valet. Nu visar opinionsmätningarna att Centern har vind i seglen och kan ha chans att återta åtminstone ett av mandaten i år.

Alla fyra sittande ledamöter ställer upp för omval, Lasse Hautala, Mika Lintilä, Tuomo Puumala och Mikko Savola. Dessutom försöker längdskidåkaren Juha Mieto göra comeback efter förlusten i valet för fyra år sedan.

Samlingspartiet fick sista platsen

Samlingspartiet och socialdemokraterna fick ungefär lika många röster i valkretsen år 2011. Men det var Samlingspartiet som knep det allra sista mandatet i och med Janne Sankelo och fick in tre ledamöter. Kommunminister Paula Risikko väntas bli omvald, men det tredje mandatet kan vara svårt att hålla kvar eftersom Mape Mäntymaa inte ställer upp.

Intressanta namn på listan är kristdemokraternas förre partiledare Bjarne Kallis, som bytt parti och Vasapolitikern och tillika ordföranden för Samlingspartiets ungdomsförbund, Susanna Koski, som gör en mycket synlig och påkostad kampanj.

Kristdemokraternas Peter Östman torde sitta säkert på partiets enda mandat. En del röster kan förvisso gå till samlingspartisten Bjarne Kallis och kyrkoherden Bo-Göran Åstrand i Jakobstad, som ställer upp för SFP.

FSD hoppas på mandat

Socialdemokraterna har två mandat och röstade in två starka kvinnor förra valet. Tidigare finansminister Jutta Urpilainen i Karleby fortsätter antagligen som röstdrottning. Vasapolitikern Miapetra Kumpula-Natris röster från förra valet flyter fritt eftersom hon blev vald till Europa-parlamentet ifjol och blev ersatt i riksdagen av Harry Wallin från Seinäjoki.

På svenskt håll för Finlands svenska socialdemokrater starkt fram Steven Frostdahl, pälsombudsman. Det är 16 år sedan FSD senast hade en österbottnisk riksdagsledamot. Frostdahl fick 3900 röster i förra valet och kan tänkas behöva dubbelt fler i det här valet för att bli invald.

Valdeltagandet i Vasa valkrets brukar i allmänhet vara högt. I år är det så spännande att till och med ännu fler än förra valets 72,3 väljare gott kunde ta sig till valurnorna.