Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran lade fram fredsplan för Jemen

Från 2015
Uppdaterad 18.04.2015 16:37.
Bildtext Irans utrikesminister Javad Zarif.
Bild: AFP / Lehtikuva

Iran har lagt fram en fredsplan för Jemen som överlämnades till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Iran föreslår att de krigförande parterna går med på eldupphör och att flygattackerna mot Jemen upphör för att möjliggöra omedelbart humanitärt bistånd.

Parterna bör också återuppta fredsförhandlingar för att bilda en ny nationell enhetsregering.

- Det är absolut nödvändigt för det internationella samfundet att mer effektivt engagera sig för att få slut på dessa meningslösa flygattacker och att få till till stånd ett eldupphör, skriver Irans utrikesminister Javad Zarif i ett brev till Ban Ki-moon.

- Enda sättet att nå fred och stabilitet är att låta partierna i Jemen bilda sin egen enhetsregering utan yttre inblandning, anser Zarif.

Ban har också vädjat om eldupphör

Ban vädjade själv i torsdags om omedelbart eldupphör och att parterna ska återuppta förhandlingar om landets framtid.

FN väjdade på fredagen om över 250 miljoner euro i omedelbart humanitärt bistånd till Jemen och Saudiarabien lovade genast att själv stå för hela summan.

Saudiarabien som har bombat rebeller och upproriska arméenheter i över tre veckor anklagar Iran för att stöda rebellerna, något som Iran bestämt förnekar.

Enligt världshälsoorganisationen WHO har över 760 människor dödats och nästan 3 000 skadats sedan flygattackerna inleddes den 19 mars. Största delen av offren har varit civila.