Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Manifestation mot terrorism förde samman muslimerna

Från 2015
Uppdaterad 18.04.2015 18:27.
Muslimer samlas på Senatstorget

Muslimer, kristna och bahá'í troende, barn och vuxna, politiker och fredsfolk. Det var en brokig skara människor som samlades till Senatstorget i Helsingfors på lördagen för att delta i evenemanget tillsammans mot terrorism.

Finlands irakiska kulturforum ordnade tillställningen, som började med ett muslimskt böneutrop på domkyrkotrappan.

Muslimerna, som tagit initiativ till evenemanget, ville visa för finländarna att de jobbar mycket tillsammans med finska myndigheter för att hindra radikaliseringen.

- Vi vill berätta för finländare att muslimer är emot terrorism och att radikalisering inte är välkommen i Finland, säger ordförande för Finska Irakiska Kulturforumet, Haider Al-Hello.

Muslimen Hassan instämmer. Att vara muslim i Finland kan stundvis vara svårt med tanke på fördomar och trafiken från Finland till IS. Hassan deltar själv i evenemanget för att visa att det finns goda muslimer.

- Vi vill berätta för människor att IS är terrorister. IS är inte islam, säger Hassan.

Muslimer samlas på Senatstorget

Inrikes- och utrikesministern deltog i evenemanget

Tillsammans med shiamuslimer, kristna och bahá'í troende, deltog även inrikesminister Päivi Räsänen (KD) och utrikesminister Erkki Tuomioja (SD) i manifestationen.

Räsänen ser inte terrorhotet i Finland som överhängande, även om trafiken från Finland till IS ökar risken för terrorism i vårt land.

- Eftersom 60 människor har rest från Finland till konfliktområdena, så finns det förstås en terrorrisk om de här människorna återvänder till Finland, säger Räsänen.

Mellan 200 och 300 människor har en radikaliserad ideologi i Finland, vilket också ökar terrorrisken, anser Räsänen.

”Jag tror nog inte att skandinaverna är i en ledningsroll”

Enligt Syriens president Bashar al-Assad är skandinaviska terrorister i framkant i IS. Utrikesminister Tuomioja tar däremot president al-Assads kommentarer till den svenska tidningen Expressen med ro.

- Det var ju ett uttalande som al-Assad gjorde till den skandinaviska pressen. Därför ville han betona det. Jag tror nog inte att vi är i någon slags ledningsroll i IS, men vi är inte på något sätt utanför heller, det är klart, säger Tuomioja.

Enligt utrikesministern är det viktigt att arbeta tillsammans för att förebygga extremistiskt våld.

- Det är viktigt att vi samlar ihop alla krafter i Finland från olika etniska och religiösa grupper för att visa vårt motstånd mot all form av terrorism, säger Tuomioja.