Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1980

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Irländska Johnny Logan vann Eurovisionen år 1980.
Bildtext Irländska Johnny Logan vann Eurovisionen år 1980.
Bild: EBU

Norge protestjojkade, Turkiet sjöng om olja och en vuxen man dansade omkring på scenen i en pingvindräkt. Men bäst minns alla Johnny Logans seger.

Året innan hade Israel segrat för andra året i rad, men hade inte råd med att arrangera tävlingen igen. Länderna som kom tvåa och trea tillfrågades då, men först Nederländerna som kommit på tolfte plats ställde upp. Deras villkor var ändå att produktionen skulle göras mindre och billigare.

Den tjugofemte Eurovisionen i Haag hade nitton deltagare. Monaco drog sig ur och återvände först år 2004. Israel deltog inte eftersom finaldagen var en religiös helgdag i hemlandet. Marocko, landet i västra Nordafrika, deltog för första och hittills sista gången. Det är tillsvidare det enda afrikanska landet som deltagit i Eurovisionen och dessutom sjungit en hel låt på arabiska.

Inte så hemliga budskap

Turkiet återvände efter ett års paus. Enligt historikern John Kennedy O’Connor hade landet hoppat över tävlingen i Israel eftersom arabstater hotat med att stoppa oljetillförseln ifall de deltagit. Turkiets låt hette Petr’ Oil, vilket var ett mansnamn. Men titeln kan också hänvisa till bensin.

Också Norge hade ett budskap i sin låt. Låten Sámiid Ædnan (översatt ungefär Samisk jord) är inspirerad av den samiska självstyrelserörelsen i Nordnorge. Sverre Kjelsberg sjunger om att man sitter och jojkar framför parlamentet dag och natt för sin sak, och då kommer Mattis Hætta jojkande in på scenen. Jojken slutade på sextonde plats.

Den finska juryn förstod sig inte på det samiska inslaget och gav inga poäng till Norge. Å andra sidan tyckte nästan ingen heller om Finlands bidrag. Vesa-Matti Loiri och Huilumies kom på sista plats med sammanlagt sex poäng från Frankrike och Norge.

Eurovisionspubliken började vid det här laget vara van vid de mest underliga uppträdandena på scenen. Västtysklands Katja Ebstein hade exempelvis fyra skrämmande clowner i bakgrundskören i låten Theater som kom tvåa. Men gränsen för underligheter verkar ändå gå vid en vuxen man utklädd till pingvin. En sådan fanns nämligen med i Luxemburgs bidrag Papa Pingouin. Låten kom på nionde plats.

Belgiens Telex deltog med den första syntmusiklåten i tävlingens historia. Låten Eurovision var dessutom det första bidraget att innehålla en bit av tävlingens signaturmelodin Te deum. Men kanske stilen var för modern eftersom killarna i skarf slutade på sjuttonde plats.

Segrade gjorde Irlands Johnny Logan med What’s another year. Logan är född i Australien men hans familj flyttade tillbaka till Irland då han var tre år gammal. Efter tävlingen blev vinnarlåten en stor hit men hans karriär tog inte riktigt fart. Sju år senare kom han att igen stiga upp på Eurovisionsscenen och ta hem guldet en gång till för sitt hemland.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.