Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1981

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
STorbritanniens Bucks fizz vann Eurovisionen år 1981.
Bildtext Storbritanniens Bucks fizz vann Eurovisionen år 1981.
Bild: EBU

Riki Sorsa testade på reggae, Tysklands Johnny Blue lärde sig spela gitarr och Bucks fizz twistade sig till vinst.

Irländska Johnny Logan hade tagit hem segern året innan och sångtävlingen arrangerades nu för andra gången i Dublin. Tjugo länder deltog i tävlingen, det enda debuterande landet var Cypern. Italien och Marocko skyllde på deras dåliga placeringar tidigare år och drog sig ur tävlingen, medan Israel och Jugoslavien återvände.

Finland representerades av Riki Sorsa och låten Reggae O.K. Den unga sångaren liknade slående mycket brittiska sångaren Rod Stewart. Den avslappnade stämningen på scenen och Riki Sorsas gul-rosa kläder fungerade ändå inte på de europeiska juryerna och Finland kom på sextonde plats.

Västtyskland tävlade med låten Johnny Blue som handlade om en pojke som blir retad av andra barn för att han är blind. Han lär sig ändå spela gitarr och skriver sånger om hur man ska komma över sina motgångar, vilket sedan gör honom populär. Lena Valaitis kom på andra plats. Bland annat Thorleifs har gjort en svensk version av låten.

Storbritannien tog sin fjärde seger i Dublin. Bandet Bucks fizz, som bestod av två blonda kvinnor och två blonda män, twistade sin väg in i jurygruppernas hjärtan. Bucks fizz är för övrigt en cocktail bestående av champagne och apelsinjuice.

Gruppen grundades inför den brittiska uttagningen till Eurovisionen. Bandet fick en del kritik eftersom det påstods att medlemmarna valts mer på basis av sitt utseende än sin sångförmåga. I den direktsända sångtävlingen märker man att fokusen var mera på koreografin än sångprestationen. Making your mind up blev en succé i största delen av Europa och också bandets följande låtar klarade sig bra på listorna.

Västtyskland fick fler tolvor än Storbritannien, men Bucks fizz fick poäng från varenda ett land i tävlingen vilket resulterade i att de vann med fyra poäng. Sekvensen där de brittiska killarna drar av tjejernas kjolar ses ofta i olika videomontage över tävlingens historia.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.