Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Li Andersson överlägsen röstdrottning

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 13:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland videoklipp: Li Andersson röstmagnet i Egentliga Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vänsterförbundets Li Andersson blev röstdrottning i Egentliga Finlands valkrets.

Enligt prognosen skulle hon få över 14 000 personliga röster i riksdagsvalet men då alla röster var räknade fick hon 15 154 personliga röster, vilket är mest av alla i hela valkretsen.

Li-ropen skallade på Vänsterförbundets valvaka i Åbo och gratulationerna haglade under valkvällen.

- Det känns jättefint. Jag är jätte glad, lycklig och nöjd över mitt eget resultat och jättetacksam över det förtroende jag fått, konstaterar Andersson.

"Besvikelse om vi skulle ha förlorat mandatet"

Vänsterförbundet lyckades behålla sina två mandat i Egentliga Finland. Annika Lapintie var den sista kandidaten som valdes in i valkretsen. Hon fick drygt 5 000 röster. Andersson är nöjd över att partiet lyckades behålla sina mandat.

- Det skulle ha varit en stor besvikelse om vi skulle ha förlorat det andra mandatet, säger Andersson som medger att det var väldigt nervöst i något skede av kvällen.

Enligt Andersson var Vänsterförbundets lista i Egentliga Finland lite ojämn.

- Vår lista borde ha varit starkare som helhet. Vi har haft för många kandidater som har fått låga röstetal. Och så tre starka kandidater: jag, Lapintie och också Johannes Yrttiaho som gjorde ett väldigt bra personligt val, fortsätter Andersson.

"Valresultatet en besvikelse"

Valresultatet överlag för Vänsterförbundet var en besvikelse för Andersson. Partiet förlorade två mandat i riksdagen.

- Vår målsättning var att öka vårt understöd. Jag tycker att valresultatet överhuvudtaget är en besvikelse då det ser ut som att det blir en högerregering.

Om utgångspunkten för regeringsförhandlingarna det blir en borgerlig regering så blir regeringsförhandlingarna inte så svåra, förutspår Andersson. Hon hade hoppats på att Centern och Socialdemokraterna skulle ha lett förhandlingarna.

- Om det blir ett borgerligt botten så är det väldigt osannolikt att Vänsterförbundet är med i regeringen, tror Andersson.

Flera tog över 10 000 röster

På andra plats i valkretsen kom Petteri Orpo (Saml) med 10 639 röster och på tredje plats Annika Saarikko (C) med 10 480 röster.

Fjärde blev Stefan Wallin (SFP) med 9 819 röster och femte Kike Elomaa (Sannf) med 9 549 röster.

Också Ilkka Kanerva (Saml) och Ville Niinistö (Gröna) var röstmagneter med 9 168 respektive 8 815 röster.