Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens premiärminister: Hur kan slakten på Medelhavet få fortsätta?

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 01:16.
Bildtext Matteo Renzi
Bild: EPA

EU:s utrikesministrar samlas på måndag för att diskutera den akuta flyktingsituationen på Medelhavet.

Över sjuhundra flyktingar befaras ha drunknat då en flyktingbåt kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa natten mot söndagen, i vad som beskrivs som den värsta olyckan någonsin. Bara den senaste veckan har 1 100 flyktingar omkommit på den farliga vägen över Medelhavet.

Italiens premiärminister Matteo Renzi har också varit i kontakt med flera EU-ledare för att samla till ett möte om de ständigt återkommande flyktingbåtsolyckorna senare i veckan.

Renzi frågar "hur världen kan acceptera den här systematiska slakten på Medelhavet när moderna kommunikationer gör att vi borde kunna övervaka allt".

Under en presskonferens på söndagen sade han också att Italien inte kan lösa flyktingkrisen ensamma, rädda flyktingar som hamnat i vattnet och stoppa människosmugglingen.

Enligt Renzi går det ännu inte att säga exakt hur många som omkom i nattens olycka. Maltesiska myndigheter uppger ungefär 50 människor har räddats ur havet, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR på Twitter.

Också EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini och Frankrikes president Francois Hollande har under söndagen krävt att EU agerar för att förhindra framtida flyktingbåtsolyckor.

Läs också:
Över 700 immigranter befaras ha drunknat på Medelhavet

Diskussion om artikeln