Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Glad Adlercreutz och besviken Rantala

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 07:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Huvudstadsregionens nyheter: Marcus Rantala (SFP i Helsingfors) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Anders Adlercreutz från Kyrkslätt gick om Veronica Rehn-Kivi på slutrakan och Marcus Rantala som länge såg ut att vara inne trillade ut till slut. SFP gjorde sitt bästa val sedan år 1991.

I ett par timmar såg det ut som om Marcus Rantala skulle göra Eva Biaudet sällskap i riksdagen. Rantala möttes av ryggdynk, gratulationer och kindpussar när han anlände till sportbaren O'Learys efter att ha tackat av sitt stödteam på en egen fest.

Men Rantala klarade sig inte ända fram till mållinjen och SFP i Helsingfors fick klara sig med ett mandat - Eva Biaudet. Rantala var klart besviken, men lyckades hålla modet uppe.

- Vi visste ju när vi fick de första siffrorna att det kan bli tajt - och det blev det. Det verkar som att vi faller på mållinjen. I politiken vet man inte resultatet förrän alla röster är räknade, säger Rantala som ändå fick 3822 röster i Helsingfors.

Eva Biaudet hann som många andra börja hoppas på två mandat för SFP i Helsingfors valkrets

- Det var fantastiskt att det gick så bra i både Helsingfors och Nyland, men jag hade verkligen hoppats på att få jobba med Marcus Rantala i riksdagsgruppen, säger Biaudet.

Biaudet kallar Haglunds resultat "alldeles ofattbart". Haglund fick med sig tre andra kandidater i Nylands valkrets - Mikaela Nylander, Thomas Blomqvist och nykomlingen Anders Adlercreutz.

Överraskad Adlercreutz

Adlercreutz och hans fru och kampanjchef Ia Adlercreutz står länge och tittar på Yles resultatservice utan att riktigt våga lita att han ska bli invald, men till slut går det vägen.

Riksdagsledamoten Anders Adlercreutz med frun och kampanjchefen Ia.
Bildtext Anders Adlercreutz med frun och kampanjchefen Ia Adlercreutz.
Bild: Hanna Rundell/Yle

- Det känns onekligen överväldigande - vi anade nog att SFP kunde få det fjärde mandatet och att jag kunde vara med i kampen om det.

Adlercreutz säger att SFP har Haglund att tacka för det fjärde mandatet i Nyland.

- Det känns uppenbart att vi har lyckats locka finskspråkiga väljare i en mycket högre grad än tidigare - det har vi märkt när vi varit ute och fört kampanj. Många finskspråkiga har sagt att de röstar på SFP, säger Adlercreutz.

Calle hyllades med jojk

Haglund hyllas verkligen som en kung på valvakan. Klemetti Näkkäläjärvi och hans medarbetare Fredrik Forsberg stämmer in i en Calle-jojk på svenska och samiska strax innan Haglund kommer tillbaka från partiledarnas träff vid Lilla parlamentet.

Haglund möts av applåder när han återvänder och kliver upp på en stol för sitt tacktal.

- Vi har gjort vårt bästa sedan 1991. Vi har gått rejält framåt och det känns jättebra - ett stort tack för det. Vi har gjort ett suveränt val i Nyland och Helsingfors. Tyvärr förlorade vi det fjärde mandatet i Österbotten och det kan man inte annat än att vara ledsen över. Det hängde på håret, men trots det har vi gjort ett bra val i Österbotten, säger Haglund.

Uutisvideot: Carl Haglundin kiitospuhe RKP:n vaalivalvojaisissa - Spela upp på Arenan

Uppdatering 20.4.2015 kl 7.15: Marcus Rantalas röstmängd korrigerad.