Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Här hittar du valresultatet i ditt område

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 08:56.
Kolla alla resultat i riksdagsvalet här

Vill du veta hur folk i ditt valområde röstade? Eller hur många röster just din kandidat fick? Nu är 100 procent av rösterna räknade.

I Yles resultatservice finns nu hela valresultatet. Här är den nya riksdagen.

Du hittar fram till resultatet i din egen vallokal till exempel genom att gå in i resultatservicen och därefter klicka på kartan, eller genom att välja valkrets eller kommun från listan.

Här kan du gå direkt till Nylands valkrets.

Här kan du gå till Egentliga Finlands valkrets.

Här kan du gå till Vasa valkrets.

Här kan du gå till Helsingfors valkrets och resultatet från Helsingfors.

I de övriga valdistrikten ska du välja kommun via KOMMUNER-knappen. Via kommunlistan kommer du vidare till det enskilda röstningsområdet.

Hur gick det i Svenskfinland?

I den svenskspråkiga versionen av resultatservicen finns också valresultatet för Svenskfinland, alltså de svensk- och tvåspråkiga kommunerna. Här hittar du information om bland annat vilka partier som klarar sig bäst i de svensk- och tvåspråkiga kommunerna.

Läget i hela landet

Under rubriken Så här röstade Finland hittar du sammanställningar, kartor och grafik ur många olika synvinklar. Här hittar du svaren på bland annat följande frågor:

Vilket parti dominerar i min kommun?

I vilka kommuner har mitt parti fått mest röster?

Vilka partier dominerar i huvudstadsregionens röstningsområden?

Skärmdump från resultatservicen

Bollarna har rullat in i riksdagen

En nyhet för i år är att du kan välja att granska valresultatet via valbollarna, en samling färgglada bollar. Bollarna syns bara på apparater med tillräckligt stor skärm, och går därför inte att se i till exempel vissa mobiltelefoner.

Varje kandidat motsvaras alltså av en boll, vars storlek bestäms av antalet röster, och vars färg visar vilket parti kandidaten tillhör. De som är inne i den stora cirkeln har blivit invalda, i motsats till dem som befinner sig utanför.