Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norden ingen merit i riksdagsvalet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Partiledare
Bildtext De fyra största partiledarna i Finland: Sipilä, Soini, Rinne, Stubb
Bild: Yle

Trodde du att nordisk och internationell aktivitet gör det lättare att bli invald i riksdagen? I det finländska valet på söndagen blev tio av de 18 finländska Nordiska rådsmedlemmarna omvalda. Men tre av toppfigurerna misslyckades totalt i valet.

Finland har arton platser i Nordiska rådet. Två ordinarie avstod: Christina Gestrin från Svenska folkpartiet och Satu Haapanen från De gröna lämnade riksdagen. Bland suppleanterna försvann bland annat Ulla-Maj Wideroos (SFP) och Mikael Jungner (SDP) frivilligt.
Det finländska systemet med personval betyder att ingen med säkerhet kan veta att hen är invald innan rösterna är räknade på valkvällen.

Den största smällen i nordiskt perspektiv gällde Nordiska rådsdelegationens ordförande Simo Rundgren (Centern) och viceordförande Tuula Peltonen (SDP) som båda inte blev återvalda.

Farväl till Kimmo Sasi

Kimmo Sasi från moderata Samlingspartiet miste så många röster att han inte klarade inval. Sasi från Tammerfors invaldes första gången i riksdagen 1983 och har en lång tid i nordiska sammanhang bakom sig.

Han har också fungerat som utrikeshandelsminister och trafikminister. Han har marknadsfört sig som Nordiska rådets tidigare president, med medger att man inte vinner några val på nordisk aktivitet, i synnerhet inte i en huvudsakligen finskspråkig valkrets.

Bakbänkens parlamentariker?

Bland suppleanterna misslyckades bland annat Jukka Kärnä, Eila Tiainen och Anu Urpulainen som nu försvinner från Finlands riksdag – och Nordiska rådet.

Det brukar sägas att Nordiska rådets ledamöter ofta utses från de bakre bänkraderna, bland mindre viktiga parlamentariker. Ibland anses nordisk och internationell politik också ”mindre viktig”. Det är inte en merit att vara aktiv nordist eller europé i Finland. Finländska medlemmar i Europarådet och riksdagens utrikesutskott har också erfarenhet av svårigheten att bli återvald i riksdagen.

Nordiska samarbetsministrar med framgång

Finlands nordiska samarbetsminister Lenita Toivakka (Saml) lyckades bli återvald till riksdagen. Hemma har hon gjort mest reklam för sina poster som Europa- och utrikeshandelsminister, inte det nordiska engagemanget.

Andra tidigare samarbetsministrar som sitter kvar i riksdagen också nästa period är Stefan Wallin (SFP) och samlingspartisterna Alexander Stubb och Ilkka Kanerva.

Bland övriga återvalda ministrar finns utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och miljöminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Oppositionen segrade stort

I det finländska riksdagsvalet på söndagen förlorade regerngspartierna tillsammans 16 platser. I stället gick Centern starkt framåt och blev största parti med 49 av de 200 platserna. Näststörst är Sannfinländarna med 38 mandat.

På tredje plats kommer Samlingspartiet, tidigare statsministerparti, med 37 platser. Socialdemokraterna får 34 mandat och är det parti som mister flest mandat, hela åtta riksdagsplatser.

Vem som helst kan bilda regering

Med nordiska ögon anses det konstigt att vem som helst kan bilda regering i Finland – också över blockgränserna.

Regeringsförhandlingarna om ett gemensamt program inleds omedelbart och beräknas pågå en månad. De leds av det största partiets ordförande som nu är Juha Sipilä från Centerpartiet.

De största främst

I första hand är alla större partier möjliga som regeringspartier, så både Samlingspartiets statsminister Alexander Stubb, Socialdemokraternas finansminister Antti Rinne och Sannfinländarnas ordförande Timo Soini deltar i förhandlingarna.

Den nuvarande regeringens två mindre partier är också med. De representeras av försvarsminister Carl Haglund från Svenska folkpartiet och inrikesminister Päivi Räsänen från Kristdemokraterna. De är nu ännu mer än förr riksdagens minsta parti, med fem mandat.

Svenska folkpartiet har suttit i alla finländska regeringar sedan år 1979. Men det finns kommentatorer också utanför SFP som anser att partiet igen behövs i regeringen. Inte minst för att garantera det fortsatta nordiska samarbetet på försvarsområdet.

Rödgrönt får knappast plats

Alla partier deltar till en början i regeringsförhandlingarna. Det betyder att också De grönas Ville Niinistö och Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki är med i starten. Båda partierna gick i opposition mitt i den förra valperioden. I valet nu ökade De gröna med fem mandat till 15, medan Vänsterförbundet förlorade två mandat, till 12.

De gröna anses framförallt ha friat till socialdemokraterna, och Vänsterförbundet har meddelat att Samlingspartiet är det enda parti man inte kan samarbeta med. Ingendera anses ha speciellt lätt att sitta i samma regering som Sannfinländarna. Och Timo Soini har sagt att han inte gärna vill ha med Svenska folkpartiet i regeringen.

Populistisk frammarsch?

I Norge har populistpartiet Fremskrittspartiet redan fått plats i regeringen tillsammans med Höyre. Dansk Folkeparti har tidvis fungerat som stödparti för regeringen i Danmark.

Nu återstår att se om Sannfinländarna får en maktposition i Finland. Åtminstone är det inte valresultatet som står i vägen, sade ordförande Timo Soini på valnatten. Under valkampanjen har han förts fram som Finlands nästa utrikesminister.

Sannfinländarnas ordförande har inte önskat någon jämförelse med de nordiska populisterna, till exempel Sverigedemokraterna. Detta trots att deras riksdagsman Kent Ekeroth så sent som i fredags deltog i ett valseminarium i Åbo tillsammans med EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho.

Här är Finlands valresultat i sin helhet.

Diskussion om artikeln