Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

The Next Helsinki räcker långfingret åt Guggenheim

Från 2015
Uppdaterad 20.04.2015 13:06.
Parc art Helsinki är ett av bidragen i Next Helsinki tävlingen.
Bildtext Parc art Helsinki består av en räcka små lätta byggnader, juryn tyckte om att byggnaderna inte är så monumentala.
Bild: Parc Art Helsinki

The Next Helsinki är tävlingen som ger förslag på hur stadsborna ska kunna möta konst och kultur i södra hamnen. Den alternativa tävlingen ska ifrågasätta Guggenheim-projektet.

Kaarin Taipale var en av dem som stod bakom Next Helsinki tävlingen.
Bildtext Stadsforskare Kaarin Taipale var den som inspirerade Michael Sorkin och Andrew Ross att skapa tävlingen.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

- Guggenheimtävlingen har svaret färdigt, men ingen fråga. Vi har bara frågor: Vad är kulturens roll i staden, vad kunde man göra i Södra hamnen, säger stadsforskare Kaarin Taipale.

Hon är The Next Helsinki-tävlingens moder. Allt började med att hon drack en kopp kaffe med Andrew Ross som var på besök i Finland. Andrew Ross är professor i social och kulturell analys vid NYU och medlem i The Next Helsinki-juryn.

Michael Sorkin är professor i arkitektur och sitter i juryn för tävlingen Next Helsinki.
Bildtext Michael Sorkin blev rörd av alla dem som skickat in tiotals blad med vackra teckningar till tävlingen.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

- Sedan blev jag intervjuad för en stor artikel i New York Times om Guggenheim-projektet, Michael såg mitt foto och skickade e-post där han föreslog att vi skulle skapa en alternativ tävling, säger Kaarin Taipale.

Michael Sorkin är juryns ordförande och driver arkitektbyrån Michael Sorkin studio. Också han verkar från New York.

- Det som skiljer vår tävling från Guggenheim är mångfalden idéer, och tanken att relationen mellan konsten och det offentliga livet, säger Michael Sorkin.

The Next Helsinki ska resultera i en bok och en utställning som ska vandra internationellt. Det går också att bekanta sig med bidragen på tävlingens webbsida.

Tävlingen The Next Helsinki har dragit in 200 bidrag från 40 olika länder. The Next Helsinki är en internationell tävling som ska fungera som ett alternativ till Guggenheim Helsinki-projektet. I Helsingfors är det Checkpoint Helsinki som står bakom tävlingen.