Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två gripna efter flyktingtragedi

Från 2015
Uppdaterad 21.04.2015 09:46.
Flyktingar räddas i Italien.
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Två personer har gripits efter flyktingkatastrofen Medelhavet på söndagen. De misstänks för människohandel, berättar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om fartygets kapten och en besättningsmedlem. Männen är misstänkta för människosmuggling.

Männen greps på en räddningsbåt som förde 27 överlevande i land i Sicilien.

Åklagarmyndigheten i Catania på Sicilien har inlett en mordutredning kring olyckan, berättar Italiens infrastruktur- och trafikminister Graziano Delrio. Andra italienska myndigheter intygar att de gripna är det förlista fartygets tunisiska kapten och en annan besättningsmedlem som kommer från Syrien.

UNHCR: Över 800 döda

FN:s flyktingorganisation UNHCR har bekräftat att över 800 människor drunknade i olyckan, som skedde i helgen. Organisationen baserar uppgifterna på intervjuer med överlevande från olyckan i söndags.

De överlevande har beskrivit hur fartyget kapsejsade efter att ett portugisiskt handelsfartyg hade närmat sig båten. Det hade orsakat panik och människorna ombord då människorna sökt sig till samma ställe på trålaren.

- Det fanns över 800 människor ombord på fartyget, bland dem barn mellan 10 och 12 år. Bland människorna ombord fanns syrier, eritreaner och somalier. Fartyget lämnade Tripoli i Libyen åttatiden på söndagsmorgonen, säger Carlotta Sami, informatör för UNHCR.

Italienska kustbevakningen har inte bekräftat uppgifterna om antalet döda.

EU-möte på torsdag

EU-ledarna träffas på torsdagen i Luxemburg i ett extra toppmöte för att rösta om att fördubbla räddningsinsatserna på Medelhavet.

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under 2014, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 år 2011. Det är ändå mycket svårt att göra jämförelser mellan åren på grund av att smugglingen hålls hemlig.

I år har uppskattningsvis 1 600 flyktingar drunknat när de ha försökt ta sig över Medelhavet till Europa.