Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya riksdagsledamöter: Finland har råd med nuvarande vårdtjänster

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
juha sipilä

Den kommande statsministern Juha Sipilä kommer att ha svårt med att få de nya ledamöterna att gå med på de miljardsparkrav som väntar den nya riksdagen.

73 procent av de nyinvalda riksdagsledamöterna som svarade på Yles valkompass anser nämligen att Finland har råd med social- och hälsovårdstjänster i samma skala som tidigare.

Endast en fjärdedel av ledamöterna anser att Finland under nästa valperiod inte har råd med lika omfattande social- och hälsovårdstjänster som i dag.

Social- och hälsovårdstjänsterna äter upp ungefär en fjärdedel av statens budget - i år går 12,8 miljarder till social- och hälsovårdsministeriet.

Också inom Sipiläs eget parti Centern anser 75 procent av representanterna att pengarna räcker till för att fortsätta som nu i frågan om social- och hälsovårdstjänster.

Av Vänsterns och De grönas representanter tycker alla det.

För SDP:s del är andelen som anser att Finland har råd med tjänsterna 94 procent och hos SFP 78 procent. Bland KD:s representanter är andelen 60 procent.

Också av Samlingspartiets och Sannfinländarnas representanter anser över hälften att Finland kan uppehålla vårdtjänster i samma skala som nu.

Riksdagsledamöternas åsikter strider mot en nedskärningslista som Finansministeriet publicerade för omkring en månad sedan, som slog fast att man under den kommande fyraårsperioden måste göra anpassningar på minst sex miljarder euro för att balansera statens och kommunernas ekonomi.

I valutfrågningarna var partiernas ordföranden redo att spara in 1-6 miljarder euro.

199 kandidater som valdes in i riksdagen svarade på frågan om social- och hälsovårdstjänster i Yles valgalleri.