Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja: Finland borde aktivera sig i migrantfrågan

Från 2015
Uppdaterad 21.04.2015 14:31.
on 20 April 2015 shows a boat with refugees next to the cargo ship 'OOC Cougar' in the Mediterranean sea on 05 February 2015. The ships of the German shipping company Opielok Offshore Carriers have rescued more than 1,500 people in the Mediterranean sea s
Bildtext Alla europeiska länder måste bära sitt ansvar, framhåller Tuomioja.
Bild: EPA / Opielok Offshore Carriers

Utrikesminister Erkki Tuomioja är chockad över drunkningssiffrorna i Medelhavet under och efter veckoslutet. Det är en mänsklig tragedi och trycket på åtgärder är starkt inom hela EU, säger han.

- För det första vill Italien nu ha solidaritet, alla måste erkänna att migrantfrågan i Medelhavet inte enbart gäller Grekland, Italien och Malta utan det gäller oss alla i Europa. Alla måste bära ansvar på något sätt, framhåller utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) i en kommentar till tragedierna i Medelhavet, då närmare tusen migranter befaras ha drunknat.

Utrikesminister Erkki Tuomioja.
Bild: Patrick Holmström

Enligt Tuomioja behövs det nu hjälp med operationerna på havet för att försöka förebygga liknande katastrofer som den vi bevittnade under veckoslutet.

- Det handlar om en effektivare kamp mot människosmugglare, det är ju fråga om organiserad brottslighet i Medelhavet, poängterar han.

EU-ledarna möts i Bryssel

- Frågorna är centrala för EU-kommissionen som arbetar med ett tiopunktsprogram, som ska diskuteras på torsdag statsöverhuvudena emellan i Bryssel.

Erkki Tuomioja för också fram den andra aspekten på tragedin i Medelhavet.

- Vi kan inte kan stoppa det här människoflödet om vi inte kan ta itu med de orsaker, som får människor att ta oerhörda risker för att komma bort från eländet i hemländerna, i flyktingläger eller i krig och konflikter, desperation och fattigdom.

Vad är Frontex?

Frontex är Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid EU:s yttre gränser. Säkerhetsmyndigheten har sitt säte i Warszawa i Polen.

Myndigheten påbörjade sin verksamhet 3 oktober 2005 och var den första EU-myndighet att ha sitt säte i något av de medlemsländer som gick med 2004.

Vad kunde Finland bidra med i det här läget?

- Vi har varit med och bidragit i EU:s gränsövervakningsorganisation Frontex och dess operationer i Medelhavet. Här kan vi delta också i framtiden. Det gäller närmast att se över vilka resurserna är.

Alla länder måste vara med och ta ansvar för de här flyktingströmmarna, framhåller Tuomioja vidare. För Finlands del kan det också handla om att ta emot fler flyktingar enligt kvotsystemet.

Hur stort är trycket för att komma fram till någon form av handlingsplan nu gällande Medelhavet?

- Trycket är mycket stort, särskilt efter nyheterna om att omkring 800 personer kan ha drunknat under veckoslutet. Siffrorna är så förfärliga att det finns en stark vilja att nu måste någonting ske.

Han betonar också att det inte går att nå varaktiga resultat på kort sikt. Det gäller att kunna ta itu med ursprungsorsakerna till det här människoflödet.

Vad är viktigt att tänka på nu för vår del?

- Vi måste ha en mental beredskap att se till att vi också vid behov tar emot människor från det här eländet, summerar Tuomioja.

Erkki Tuomioja deltog i det snabbinkallade utrikesministermötet i Luxemburg på måndagen. Ett centralt tema var migrantfrågan i Medelhavet.

Kaptenen för olycksbåten greps och ställs inför rätta.

Kaptenen för fiskebåten som kapsejsade under veckoslutet med över 800 personer ombord, har gripits av italiensk polis.

Kaptenen och en besättningsman befann sig bland 28 personer som räddades i söndags.

Männen utpekades av andra som överlevde och de kommer att åtalas för mänskosmuggling och dödsvållande, enligt italienska åklagare.

Yle Nyheter TV-nytt: Människor räddas ur vattnet i Medelhavet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln